Regionbegränsning för köp och uttag

Kort

Med Ålandsbankens internationella Östersjökort kan du betala och ta ut pengar var du än befinner dig. Våra Östersjökort tar dessutom ställning för ett friskare hav och ger dig möjligheten att följa din egen miljöpåverkan med hjälp av Åland Index. Korten har olika egenskaper och förmåner och en del av våra kort innehåller omfattande kortförsäkringar.

Regionbegränsning för köp och uttag

Du har, som kund och kortanvändare, möjligheten att spärra ditt kort för fysiska uttag och betalningar utomlands. Det betyder i praktiken att ditt kort blir säkrare att använda och du minskar risken att råka ut för kortbedrägerier.

Du kan själv välja inom vilken region du vill begränsa ditt kort: Sverige, Norden, Europa eller över hela världen.

Regionbegränsningen gäller för fysiska kortköp och uttag i automater. Begränsningen gäller inte för kortköp över internet. För onlineköp rekommenderar vi att du använder nätbutiker som erbjuder Mastercard SecureCode.

Genom att använda begränsningen kan du säkrare använda ditt Mastercard-kort var du än befinner dig. Om du reser mycket inom Norden eller övriga Europa kan du begränsa ditt kort till att bara fungera inom dessa regioner, så minskar du risken att bli utsatt för kortbedrägerier där en obehörig försöker göra uttag eller betalningar med ditt kort i länder utanför detta område.

Det kan finnas undantagsfall, där transaktioner (auktoriseringar) kan godkännas trots att man har regionbegränsningen i bruk. Detta kan bero på att landskoden i betalterminalen eller uttagsautomaten saknas eller är felaktig, vid exempelvis köp på flyg eller färjor då landskoden kan vara en annan än där köpet faktiskt görs.

Du kan enkelt ändra dina inställningar för region när du är inloggad på Internetkontoret. Du ser dina kort i översikten och når dem också via menyn Mitt Engagemang > Kort > Ändra kortdetaljer

I Mobilbanken väljer du menyn Kort> Ändra kortdetaljer och sedan det kort du vill ändra inställningarna på och gör dina ändringar. Tänk på att ändringarna ska godkännas med Mobilt BankID eller med kod från kodtabellen.

Gränserna börjar gälla så fort systemen har uppdaterats, vilket kan ta några minuter.

Så här ändrar du regionbegränsningen på Internetkontoret

  • Välj vilket kort du vill begränsa genom att klicka på kortnamnet.

  • Klicka på länken "Ändra kortdetaljer".

  • Välj "Begränsa regioner var kortet kan användas".

  • Välj region: Sverige, Norden, Europa eller Hela världen.

  • Godkänn ändringen genom att ange den kod från kodtabellen som efterfrågas eller med Mobilt BankID.

Förutom regionbegränsning kan du även ställa in för dig relevanta beloppsgränser för uttag i automat samt för köp i butik och på internet. Genom att ha beloppsgränserna inställda enligt dina behov – och ändra dem till exempel vid resa – minskar du risken att någon obehörig kommer åt dina pengar i händelse av att dina kortuppgifter hamnat i orätta händer.

Betalningar

Ålandsbanken erbjuder dig en mängd olika möjligheter för att du ska kunna utföra dina betalningar smidigt på det sätt som passar just dig.

Autogiro – säkert och smidigt!

Har du en pappershög med räkningar och annat viktigt på köksbordet? Blir du ibland irriterad på att behöva hålla koll på förfallodatum, registrera långa OCR-nummer och hålla reda på kontonummer? Med Autogiro slipper du det.

Autogiro – ett enkelt och tryggt betalningssätt

  • Räkningarnas belopp dras automatiskt från ditt konto

  • Du slipper hålla koll på förfallodatum

  • Räkningarna blir betalda även om du är bortrest

  • Du undviker dröjsmålsräntor och faktureringsavgifter

Det enda du behöver göra är att ansluta ett autogiromedgivandeInternetkontoret genom att fylla i uppgifterna under fliken Betala och överföra > Autogiro eller ta kontakt direkt med företaget.

Vi rekommenderar att du använder Autogiro för återkommande räkningar, som till exempel hyra, el, vatten, försäkringar och prenumerationer med mera. 

Vill du veta mer om hur Autogiro fungerar? Läs mer på Autogiros webbsidor.