Öka säkerheten för din kortanvändning

Kort

Med Ålandsbankens internationella Östersjökort kan du betala och ta ut pengar var du än befinner dig. Våra Östersjökort tar dessutom ställning för ett friskare hav och ger dig möjligheten att följa din egen miljöpåverkan med hjälp av Åland Index. Korten har olika egenskaper och förmåner och en del av våra kort innehåller omfattande kortförsäkringar.

Öka säkerheten för din kortanvändning

Försäkra dig om att du kan sköta dina ärenden säkert när du använder betalkort vid automater för kontantuttag, biljettautomater, i bensinautomater och parkeringsautomater osv.

Några viktiga punkter att komma ihåg:

  • Skydda alltid din PIN-kod noggrant.

  • Försäkra dig om att ingen annan ser din PIN-kod när du slår in den i automaten eller betalterminalen, t.ex. genom att skymma siffrorna med andra handen.

  • Använd inte en automat om du märker något misstänkt med den. Kontakta ansvarig för automatens underhåll, telefonnumret står på automaten.

  • Ta ditt kort och vid kontantautomater även pengarna och eventuellt kvitto innan du går iväg.

  • Var uppmärksam om en okänd person erbjuder dig hjälp utan att du bett om det eller annars närmar sig dig vid automaten.

  • För kort med funktionen Kontaktlös betalning (även kallade blippkort) rekommenderas att de förvaras i Rfid-säker plånbok/kortfodral för att försvåra bedrägeriförsök.

Mer information om kortsäkerhet kan du läsa på:

Banksäkerhet

Betalningar

Ålandsbanken erbjuder dig en mängd olika möjligheter för att du ska kunna utföra dina betalningar smidigt på det sätt som passar just dig.

Autogiro – säkert och smidigt!

Har du en pappershög med räkningar och annat viktigt på köksbordet? Blir du ibland irriterad på att behöva hålla koll på förfallodatum, registrera långa OCR-nummer och hålla reda på kontonummer? Med Autogiro slipper du det.

Autogiro – ett enkelt och tryggt betalningssätt

  • Räkningarnas belopp dras automatiskt från ditt konto

  • Du slipper hålla koll på förfallodatum

  • Räkningarna blir betalda även om du är bortrest

  • Du undviker dröjsmålsräntor och faktureringsavgifter

Det enda du behöver göra är att ansluta ett autogiromedgivandeInternetkontoret genom att fylla i uppgifterna under fliken Betala och överföra > Autogiro eller ta kontakt direkt med företaget.

Vi rekommenderar att du använder Autogiro för återkommande räkningar, som till exempel hyra, el, vatten, försäkringar och prenumerationer med mera. 

Vill du veta mer om hur Autogiro fungerar? Läs mer på Autogiros webbsidor.