24 Den Närmaste Närbanken

Man tog sitt kassaskrin och körde iväg

1968

Den här bilden från slutet av 60-talet är inte ett försök till reklamploj. Med husvagnen löste man ett utbrett problem på den tiden – hur hinna till banken efter jobbet? Det fick bli som med Muhammed och berget, banken körde till kundernas arbetsplatser. Vaktmästaren Sven-Åke Löfström blev under sina många år på banken den som körde de flesta rundorna med bankens Chevrolet i Mariehamn med omnejd.

– Vi körde bland annat ut till sjukhuset och till plastfabriken Plasto, på bägge ställena jobbade det mycket folk. Kassörskan hade alla nödvändiga papper och pengar med sig. På Plasto skötte vi också löneutbetalningarna och då hjälpte jag ofta till med att ta fram de färdigskrivna utbetalningsnotorna så att kön utanför husvagnen skulle gå fortare.

Inger Sjöblom var en av dem som ofta fick rycka in som ambulerande kassörska då hon inledde sin bankkarriär i början av 1970-talet. Hon minns bankbilen som en sann glädjespridare.

– Folk blev ju så glada över att vi kunde ge dem bra service på deras arbetsplats, säger hon.

En detalj skvallrar om att den formen av uppsökande service hör till en svunnen tid: ingen på Åland tyckte att husvagnen utgjorde en säkerhetsrisk.

– Nej, man tog sitt kassaskrin och körde iväg, minns Inger Sjöblom och Sven-Åke Löfström säger:

– På den tiden fanns det inte i folks tankar att något kunde hända. Det var en oskyldig tid, en bra tid.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: Ålandsbankens arkiv.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?