07 jan 2019
Sverige

Sparappen Dreams

Ålandsbanken Sparappen Dreams

Drömmen om en guldfärgad stereo lärde Henrik Rosvall hur man tjänar pengar med hjälp av ett tydligt mål. Nu vill han få oss att göra samma sak med appen Dreams. – En tredjedel av folks lön går till saker de inte har en aning om, säger Henrik Rosvall, vd och grundare av Dreams.

Spara smart – lev drömlivet!

Torshälla, tidigt nittiotal. Det råder finanskris i Sverige och nyhetssändningarna rapporterar dagligdags om flytande kronor, sparpaket och chockhöjda räntor.

Det är bistra tider, men inte för alla.

Henrik Rosvall har just fyllt tretton år och tjänar mer pengar än han någonsin gjort. Den lukrativa dörrförsäljningen av färskt bröd till boende i området har just växlats upp till det tredubbla genom en taktisk rekrytering av kompisarnas småsystrar – och pengarna fullkomligt rullar in. Drivkraften: en guldfärgad yamaha-stereo med dubbelt kassettdäck, förprogrammerad radio, top of the line-cd-spelare samt två tillhörande högtalare i träutförande. Prislapp: 15 000 kronor.

– Det fanns ingen trettonåring som hade råd med en sådan stereo när jag växte upp, och mina föräldrar tyckte att det var vansinne, men det var ju stereon som var hela grejen – min drivkraft till att tjäna pengar, säger Henrik Rosvall, vd och skapare av spar-appen Dreams.

Han fortsätter:

– Jag har fortfarande kvar den som en påminnelse om vikten av att ha ett mål. En dröm.

Vikt- och träningsappar

Brödförsäljningen och den framgångsrika headhuntingen av vännernas småsyskon är numera ett kul minne och Henrik har sedan dess hunnit med att avverka ett flertal yrken, positioner och utbildningar i Sverige och Europa.

– Jag har arbetat med flera olika saker, både som anställd och egen, men det var under min tid som marknadschef på Avanza som jag insåg att långt ifrån alla kunder var lika målstyrda som jag. På Avanza var vi väldigt duktiga på att hitta på lösningar för de som redan hade en fallenhet för sparande och ekonomi, men vi gjorde däremot inget för de som hade noll intresse för pengar. Samtidigt lanserades det flertalet vikt- och träningsappar som med hjälp av psykologi och beteendevetenskap fick tidigare otränade män och kvinnor att ge sig ut i löparspåren samt börja äta bättre. Det måste gå att göra det även med pengar och sparande tänkte jag, men insåg att det måste ske på kundernas villkor.

Underskattar sina inköp

Övertygad om sin idé och tillsammans med Johan Hemminger, Patrik Persson och Joel Brosjö genomförde de en undersökning bland ett antal män och kvinnor som fick uppge vad de lade sina pengar på varje månad och därefter matcha det mot deras kontoutdrag.

Resultatet: finanskris på micronivå.

– Det visade sig att man la upp till 30 procent av sin inkomst på skit, saker som bara var en del av ett konsumtionsmönster. Samt att man underskattade mängden köp: Det är en väldig skillnad mellan att tro sig köpa en dosa snus var tredje dag, men i själva verket göra det varje dag. 10 000 kronor per år, för att vara tydlig, säger Henrik Rosvall.

Än mer övertygad om behovet av en sparform som erbjöd tydliga mål sa Henrik upp sig från Avanza Bank och gav sig ut på jakt efter en sista pusselbit, en bank att samarbeta med.

– Dessvärre var det till en början ingen som ville jobba med oss. Antingen hette det att systemen var stängda för externa partner eller att de funderade på ett liknande upplägg och ville göra det på egen hand.

Men till sist, efter 1,5 år, fick de napp hos Ålandsbanken, som efter en kortare betänketid valde att gå in som partner i Dreams.

– Det var en fantastisk känsla att till sist komma i mål och dessutom tillsammans med Ålandsbanken, vars värderingar vi verkligen delade. Dessutom var det väldigt enkelt att jobba med dem. Och plötsligt hade vi som första samarbetspartner tillträde till deras banksystem och kunde köra igång.

Ålandsbanken Sparappen Dreams 2

Det var en fantastisk känsla att till sist komma i mål och dessutom tillsammans med Ålandsbanken, vars värderingar vi verkligen delade.

Tjuven sparar pengar åt dig – så fungerar Dreams

Upplägget var – och är – lika enkelt som genialt. Du som användare laddar ner gratis-appen Dreams, skapar ett konto som ligger tryggt hos Ålandsbanken men som du når från appen, och sätter upp dina sparmål. Alla pengar förs över från ditt lönekonto, oavsett vilken bank du har och landar på ett sparkonto hos Ålandsbanken. Pengarna kan du plocka ut när som helst – och allt är givetvis kostnadsfritt.

Skillnaden mellan ett traditionellt kontosparande och Dreams är på vilket sätt användaren uppmuntras till att lägga undan sina pengar: det kan vara månadsvis, till en specifik resa, varje gång Sverige gör mål under fotbolls-VM, eller med hjälp av den populära funktionen Tjuven som oregelbundet lyfter över olika belopp till användarens sparkonto.

– De flesta lägger in en bild på det de sparar till och har nedräkning till hur långt det är kvar. Och allt fler väljer att spara tillsammans med sina barn, barnbarn, partner eller vänner, fortsätter Henrik som under de fyra år företaget funnits vuxit från att vara han själv till 45 anställda.

Det är ingen överdrift att påstå att verksamheten går bra. I dagarna passerade man 300 000 användare i Sverige och Norge och under nästa år satsar Henrik och hans kollegor på flertalet länder i Europa.

Nyligen tog Ålandsbanken steget från att vara en partner till att bli delägare.

– Vi har varit med från starten av Dreams och jag tycker att det är en fantastisk innovation som gör sparande kul och enkelt. Med ett delägarskap styrker vi vårt engagemang ytterligare och jag ser positivt på framtiden, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

Dreams erbjuder sedan några månader tillbaka även fondsparande i ISK till sparmål som är lite längre, till exempel barnens eller barnbarnens 18-års dag.

– Att få människor som är helt ointresserade av ekonomi att lyckas spara pengar har hela tiden varit vårt stora mål. Om vi dessutom kan hjälpa dem till att få en bra avkastning så är det en dröm som blir verklighet, avslutar Henrik.

Med appen Dreams kan du sätta dina egna sparmål.

Artikel från tidningen Å nr 2/2018 (publicerad 07.01.2019)
Text: Anders Carlén / Foto: Viktor Fremling

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!