Hoppa till huvudinnehåll

Webbinarium

Innovationer för ett renare Östersjön

Plats

Helsingfors

Tidpunkt

Välkommen till vårt hållbarhetswebbinarium
fredag 12.3.2021 kl. 10.00

Nu är det dags att publicera vinnarna i Östersjöprojektet. År 2020 mottog vi hela 168 ansökningar till Östersjöprojektet. Ålandsbanken har över tid donerat nästan 2 800 000 € för miljön.

I webbinariet kommer vi att diskutera Östersjöns tillstånd, lösningar för att förbättra det, företagsansvar och innovationer för att begränsa klimatförändringarna. Våra gäster är Ilkka Herlin (Baltic Sea Action Group), Pasi Vainikka (Solar Foods) och Marko Kärkkäinen (Clewat).

Ilkka Herlin, styrelsemedlem i BSAG, ger oss en inblick i varför det är så viktigt att rädda Östersjön, samt vad vi kan åstadkomma genom samarbete - som till exempel projektet Ett levande Östersjön som finansierats av Östersjöprojektet.

Därtill har vi med oss två synnerligen innovativa finska startup-företag, som fått finansiering av Östersjöprojektet tidigare år. Solar Foods framställer protein ur luften och rankades 2019 av Talouselämä bland Finlands "top 10 startups" med mest potential. Clewat grundades med hjälp av Östersjöprojektets finansiering 2018. Med hjälp av sin unika insamlare av avfall, vegetation och mikroplaster har de åtagit sig såväl nationella som globala projekt för att rädda hav och vattendrag från plast och övrigt avfall. Bägge företag berättar om sin inspirerande resa.

Välkommen att bekanta dig med morgondagens innovationer och lösningar för ett friskare Östersjön!

Program

Presentation av Östersjöprojektets resultat
Anne-Maria Salonius, chef Ålandsbanken Finland

Samarbeten behövs för att rädda Östersjön
Ilkka Herlin, Baltic Sea Action Group

Food Out of Thin Air - mat ur luften
Pasi Vainikka, vd och medgrundare, Solar Foods

Innovationer för att rädda Östersjön
Marko Kärkkäinen, kommerssiell direktör, Clewat


Vänligen notera att webbinariet är på finska.

Östersjöprojektet - ett projekt som uppmuntrar till aktivitet

Östersjöprojektet fokuserar på att förbättra läget i Östersjön genom att finansiera goda idéer och uppmuntra till aktion. Med en enkel process kan vi aktivera och engagera kunder, samarbetspartner och allmänheten.

Att stöda miljöprojekt har varit en del av Ålandsbankens verksamhet allt sedan 1997. Hittills har vi stött miljöarbete med över två miljoner euro. Våra Östersjökonton har spelat en viktig roll: banken har varje år donerat ett belopp som motsvarar upp till 0,2 % av depositionerna på Östersjökontona av sina egna tillgångar till naturskydd.

Miljöskyddet fick ny vind i seglen sommaren 2014, då Anne-Maria Salonius seglade med sina vänner från Åland till Skärgårdshavet och de såg på nära håll i vilket dåligt skick Östersjön var. Det hav som mötte dem var långt ifrån den rena Östersjö de hade föreställt sig. Vid slutet av dagen var de övertygade om att något måste göras. Senare under sommaren föll bitarna på plats, och observationerna som gjorts på havet i kombination med Ålandsbankens miljöarbete lade grunden för Östersjöprojektet.

Hur kan vi hjälpa dig?

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!

Ostersjoprojektet baltic sea project alandsbanken