Hoppa till huvudinnehåll

Östersjökortet

– betalkortet för ett renare Östersjön
Nya kort hav berg ny4

Ända sedan 1919 har vi byggt vår verksamhet i samklang med skärgårdens entreprenörer. Vi har sett generationer leka i, arbeta på och leva vid det hav som finns runt oss alla. I takt med ökad befolkning, utsläpp och övergödning är Östersjön ett av världens mest hotade hav.

Därför har vi utvecklat Östersjökortet. Det är en naturlig fortsättning på vårt miljöengagemang som sedan 1997 finansierat goda initiativ för miljön med 3,8 miljoner euro.

Östersjökortet är världens första kort i miljövänligt material som är kopplat till ett index för miljöpåverkan, Åland Index. Genom Åland Index presenterar vi koldioxidavtrycken av dina kortköp och ger dig därmed möjligheten att gottgöra din miljöpåverkan via olika miljöprojekt eller genom att lägga märke till din livsstil.

Östersjökortet har alla de funktioner du är van vid med men det är ändå inte bara ett vanligt kort. Det tar ställning och vi hoppas att även du vill ta ställning för en sund miljö och ett friskare hav.

Intresserad av Östersjökortet?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt. Du kan också kontakta vår Kundservice må–fre kl. 8.30–18.00 tfn +46 (0)771 415 415.

Är du redan kund hos Ålandsbanken?

Vi kommer att introducera våra nya miljövänliga Östersjökort stegvis för våra kunder.

För mer information kan du kontakta din kundrådgivare, eller skicka ett meddelande via Internetkontoret eller Mobilbanken.

Jag vill gärna få mer information om Östersjökortet

Så här fungerar Östersjökortet och Åland Index

Åland Index beräknar dina korttransaktioners klimatpåverkan genom att använda ett genomsnittligt koldioxidavtryck för varje bransch. Indexet känner alltså av om ditt köp görs på en bensinstation eller i en blomsterbutik, men kan inte härleda transaktionen till den specifika produkten – dels på grund av att det idag saknas koldioxidavtryck på produktnivå, dels på grund av integritetsskäl.

lndexet är skapat genom företagsdata från Refinitiv Sustainalytics, och det redovisar ditt koldioxidavtryck i både kilo och kronor . Koldioxidpriset i indexet kommer från EPA (U.S. Environmental Protection Agency) och motsvarar den kostnad som samhället bär för utsläppen till exempel i form av kostnader för sjukvård och infrastruktur (de så kallade externa effekterna är alltså medräknade i prissättningen).

Priset på koldioxid är 106 euro/ton, och koldioxidpåverkan från dina kortköp redovisas i både kilo och kronor. Du får också tips från oss på hur du kan förändra ditt konsumtionsmönster och gottgöra din miljöpåverkan, till exempel genom att stödja miljöprojekt.

  • Östersjökortet kopplas till Åland Index.

  • Åland Index uppskattar miljöpåverkan för dina kortköp på basis av köpställets bransch.

  • En uppskattning av ditt individuella koldioxidavtryck presenteras månatligen på Internetkontoret och i Mobilbanken.

  • Baserat på det uppskattade koldioxidavtrycket får du möjlighet att stöda miljöprojekt lokalt, globalt eller genom beteendeförändring.