06 nov 2018
Sverige

Tankar på att flytta utomlands?

Finansiell Planering Utlandsflytt Private Banking Sverige Bank Alandsbanken

Hur gör man, vad behöver man tänka på och i vilken ordning? Vi ger dig våra bästa tips och råd! Aldrig förr har så många svenskar valt att flytta utomlands som just nu. Som Private Banking-kund hos Ålandsbanken får du all hjälp du behöver.

Allt fler svenskar väljer att lämna hemlandet för ett nytt liv i solen. Av de dryga 50 000 svenskar som flyttar varje år, är det främst pensionärer som söker sig bort och högst i kurs står Thailand, Spanien, Frankrike och uppstickaren Portugal. – Portugal har allt: bra klimat, låg kriminalitet, vackra städer och stränder samt ett förmånligt skattesystem för nyinflyttade européer, säger Mo Paule, Senior Finansiell Planerare med inriktning på svensk och internationell skatt på Ålandsbanken. Han fortsätter: – Spanien är också populärt men till skillnad från Portugal kräver spanska myndigheter att man är aktiv i Spanien för att kunna åtnjuta skatteförmåner vilket inte passar alla. Det är den här typen av kunskap som Mo och hans kollegor delar med sig av som Finansiella planerare på Ålandsbanken. – Vi hjälper våra kunder med allt: från kontakt med lokala jurister till nyetablering av företag. Och vi föredrar att vara med så tidigt som möjligt i processen, helst innan bostaden är köpt – då kan vi leverera det högsta mervärdet, fortsätter Mo Paule.

Ljuset lockar

För de flesta är det en stundande pension och jakten på ljus och värme som lockar. – Många av våra kunder är entreprenörer som har sålt sina livsverk och är på jakt efter ett nytt äventyr, men som av skatteskäl behöver råd om hur de ska genomföra en flytt på rätt sätt. Framför allt handlar det om vilken skattskyldighet du har i Sverige, begränsad eller obegränsad, och faktorerna som avgör det. Exempel på det kan vara bostäder som du lämnar kvar i Sverige eller innehav i rörelsedrivande bolag, men också hur mycket tid du planerar att fortsättningsvis tillbringa i Sverige. De vanligaste funderingarna kring flytten handlar främst om vilka tillgångar som går att behålla i Sverige. – Jag skulle säga att den största utmaningen för våra kunder är att släppa tillgångar som de har affektionsvärde till.

Ta hänsyn till fler värden

Väl på plats i det nya landet fortgår alltid kontakten med Ålandsbanken. – Det tar tid att komma in i hur saker fungerar i ett nytt land och därför är det viktigt för oss och kunden att relationen kvarstår och bygger på långsiktighet. Mo Paule understryker dock att det inte bara ska vara siffror som styr flytten utan att man också tar hänsyn till fler värden eftersom uppoffringarna är många: framgångsrika bolag ska avyttras, permanentbostaden säljas och besöken i Sverige måste bli relativt kortvariga. – En flytt med rätt vägledning kan ge väldigt bra skatteförmåner, men det får inte vara det enda skälet till att man lämnar Sverige. Det är minst lika viktigt med andra saker som till exempel väder och fritidsaktiviteter.  

Checklista inför en kommande utlandsflytt:

1. Tänk med hjärta och hjärna

Välj ditt nya hemland med hjärtat, men glöm inte att kolla upp vilka skatte- och civilrättsliga regler som gäller. Även språket är viktigt om du planerar att lära dig det.

2. Säg farväl

Dina kvarvarande uppdrag i svenska bolag blir svåra att behålla, liksom din permanenta bostad. Även kvarvarande familj påverkar den kommande skattesituationen.

3. Skriv papper

Kontrollera att personliga dokument som testamente och äktenskapsförord är i sin ordning, samt att de är giltiga i ditt nya hemland. Har du inget skrivet kanske nu är ett bra tillfälle?

4. Kontakta myndigheter

Fyll i alla blanketter för ut- och inflytt, kontrollera socialförsäkringstillhörighet och deklarera i rätt tid och med korrekta uppgifter.

5. Anpassa dig efter nya regler

Väl på plats bör du se över behovet av en privat sjukvårdsförsäkring samt regler för till exempel körkort, hemförsäkring och husdjur.


Artikel från tidningen Private Banking (publicerad 06.11.2018)

text: Anders Carlén / foto: Viktor Fremling

Vill du veta mer? Kontakta Ålandsbanken Private Banking för ett första möte!

Mo Paule

Senior Finansiell Planerare med inriktning på svensk och internationell skatt på Ålandsbanken.

Ja tack, jag vill ha mer information om Ålandsbankens Private Banking!