Aktierna du kan välja om du är nyfiken på börsen

Lars soderfjell alandsbanken

Vilken aktie ska man välja för att göra en säker vinst på börsen?

– Eftersom det inte finns några givna vinnare ska man inte bara ha en aktie utan många olika. Oavsett om man agerar som privatperson eller får stöd av en kapitalförvaltare så handlar det alltid om att konstruera en portfölj som balanserar risk och avkastning på ett sätt som passar ens förutsättningar, säger Lars Söderfjell, chef för kapitalförvaltning på Ålandsbanken.

Har man en trygg grund att stå på och vill komplettera med exponering mot bolag med hög tillväxtpotential rekommenderar han att välja en småbolagsfond.

– Vill man äga enskilda aktier i småbolag är det viktigt att komma ihåg att dessa aktier ofta är väldigt volatila. Därför bör man ha en lite bredare portfölj, så att man inte tappar alltför mycket om ett eller två innehav utvecklas riktigt svagt.

”Vi gillar kvalitetsbolag”

Om man är nyfiken på aktier kan en bra början vara att välja aktier i investmentbolag som till stor del liknar fonder, eftersom bolagens innehav är många.

Investeringarna som Ålandsbanken gör kan delas upp i tre områden: strategiska innehav, taktiska innehav, och långsiktiga trender.

– Genomgående i våra placeringar är att vi gillar kvalitetsbolag med bra avkastning och bra bolagsstyrning. Om du är långsiktigt i dina placeringar vill jag säga att värderingen inte spelar så himla stor roll, så länge den är rimlig. Kan vi vara ägare av en aktie i 15-20 år? Om svaret är ja, då kan vi tänka oss att äga aktien.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Alansbanken kampanj fyr berg hav

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.