Det är största utmaningen vid flytten utomlands

Mo paule alandsbanken

Att flytta utomlands till varmare breddgrader är något många drömmer om. Nu är det inte längre bara pensionärer som flyttar bopålarna.

– Vi märker ett intresse från yngre som vill flytta, exempelvis entreprenörer som gjort en exit. I Europa lockar Spanien, Frankrike och Portugal, men även Italien och Grekland har seglat upp som alternativ, säger Mo Paule, senior finansiell planerare på Ålandsbanken.

Det är den största utmaningen

För att lyckas med flytten gäller det att förbereda sig noggrant och vara medveten om att en flytt kommer innebära stora förändringar för privatlivet och förbereda sig noggrant.

– När man tar beslutet ska det styras av att man faktiskt vill bo utomlands. Har man andra tankar blir det oftast inte så bra i längden. Skattetekniska skäl bör inte vara den avgörande skälet– även om det i vissa fall finns stora fördelar att flytta till ett land med lägre skatt.

Den största utmaningen för den som står inför en flytt är att klippa banden till Sverige. Bland annat måste bostäder säljas – något som kan vara svårt känslomässigt.

– Vi är tydliga i hela processen att man verkligen måste följa de råd vi lämnar till punkt och pricka. Vad som händer redovisas öppet inför Skatteverket och då är det viktigt att det inte finns någon gråzon.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Några tips på vägen

  • Välj ett land som passar hela familjen och som ni kommer att trivas i.
  • Se till att "klippa banden" till Sverige när du flyttar ut, för att minimera risken att i framtiden få oönskade skattekrav från Sverige.
  • Kontrollera vilka sjukförsäkringsregler och skolor som finns i det nya landet.
Marhallan ostersjon klippor fyr hav kvinna

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.