Goda råd är bara en sida av myntet

96 Goda Råd Är Bara En Sida Av Myntet

Troheten och tryggheten

2008

Det är sorgligt, men ända sedan banker började göra reklam för sig har de älskat ordet trygghet. Följaktligen har all äkthet kramats ur det stackars ordet. Men så kommer en dam som Marianne Willtorp förbi och med sin eftertänksamma uppriktighet ger hon ordet upprättelse.

– Det handlar om trygghet i en turbulent värld.

Manusförfattaren Marianne Willtorp i Stockholm hör till dem som har sett neonskyltarna bytas hyfsat tätt. Från Matteus Fondkommission till JP Nordiska till Kaupthing Bank till Ålandsbanken. Hon hör till den skara trogna Kaupthing-kunder som Ålandsbankens vd Peter Wiklöf ställde sin fråga hösten 2008: Varför i jösse namn är ni kvar i den här banken?

År 1996 flyttade Willtorp hem från New York där hon hade bott i nästan 20 år. Ett par år senare tipsade en vän om Matteus Fondkommission och ett möte bokades. Men damen som Willtorp skulle träffa hade strandat på Bryssels flygplats. Istället klev Hans Jedemark in i mötesrummet. Han presenterade sitt placeringsförslag och i Marianne Willtorps öron lät det mycket förnuftigt. Sedan dess har det rullat på, alla nya neonskyltar till trots.

– När det har stormat kring bankerna har jag kunnat gå bakom rubrikerna, Hans har alltid funnits där och gett mig lugnande besked, säger Willtorp.

Inte ens det faktum att Ålandsbanken var helt okänd för henne 2008 gav upphov till tvivel.

– Jag såg framför mig en massa klipphällar, ja det var faktiskt lite svårt att föreställa sig en bank där på klipporna. Men Ålandsbanken lät som något tryggt och hälsosamt, inte som skumraskaffärer.

När Marianne Willtorp ser tillbaka på de gångna åren tar hon fasta på det faktum att hon aldrig fått något skrivet på näsan. Redan på Matteustiden deltog hon i en aktieskola för kvinnor. Det var tillåtet att ställa vilka frågor som helst och hon fick de svar hon ville ha.

– För oss utanför finansbranschen var det väldigt skönt att få allting förklarat. Jag kände mig redan då mycket väl omhändertagen. Så har det fortsatt med bland annat goda råd kring placeringar och skattefrågor när jag blev egenföretagare.

Goda råd är ändå bara en sida av myntet. Den andra sidan är förstås de starka banden till Hans Jedemark och hans kolleger.

– Jag känner att jag som kund blir sedd. Om jag ringer får jag aldrig ett Tryck 1 för det, tryck 2 för det, det är alltid någon som svarar. Och det personliga bemötandet, det är guld värt.

Då återstår en enda fråga. Hur skulle manusförfattaren Willtorp karakterisera sin bankrelation, som ett drama eller en komedi?

– Det är en dramakomedi med starka inslag av trygghet.

Sanningen om Ålandsbanken

100 berättelser genom 100 år

Joakim Enegren
Med bidrag av Annika Lundqvist, Leo Löthman och Teo Tuominen.
Foto: – Jag tror på småskalighet och god service, att bygga en community kring sin affärsidé. Ju mer globaliserade vi blir, desto mer behöver vi det småskaliga, säger Marianne Willtorp som i över 20 år har förlitat sig på Hans Jedemarks finansiella råd. Viktor Fremling.

Vill du bli en del av våra nästa hundra år?