Lyckade generationsskiften viktigare än någonsin

Fredrik benson alandsbanken

Företagare i Sverige blir allt äldre. Det gör frågan om överlåtande av verksamhet till nästa generation viktigare än på länge.

– Det största problemet är inte juridiken eller skatterna – utan att man börjar för sent. Man väntar in i det sista, och säger man åt ett av sina barn: du verkar intresserad, nu får du ta över, säger Fredrik Benson, senior finansiell planerare på Ålandsbanken.

Börjar man i god tid finns det en bra chans att lösa de knutarna som kan annars riskerar att bli konflikter – som till och med kan splittra familjer.

Risken – att företagen försvinner

– Det räcker inte att prata om saken över en söndagsmiddag och tro att allt är klart. När ett av barnen ska ta över familjeföretaget uppstår frågan hur de andra barnen kan kompenseras. Det finns ingen universallösning utan det kräver många samtal och tid för att få till en lösning som alla är nöjda med.

Sedan en tid tillbaka beskattas överlåtelse av verksamheten inom familjen på samma sätt som försäljning till utomstående Det gör att skatten kan stanna vid 25 procent.

– Det fanns en tydlig orättvisa tidigare som också var negativt i ett samhällsperspektiv. Skattemässigt var det mer fördelaktigt att sälja till en extern part. Då fanns en risk att familjeföretag försvann utomlands eller lades ner – om köparen bara ville åt en särskild teknik i företaget.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Marhallan ostersjon klippor fyr hav

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.