Storbolag eller småbolag – vad passar i din portfölj?

Lars soderfjell alandsbanken

Ska man välja stora välkända bolag med hög avkastning eller små okända bolag med stor potential när man sätter ihop sin aktieportfölj?

– Både sorter har sin roll att spela i en portfölj. Småbolag kan växa fortare men är känsliga för flera faktorer. Ett stort bolag kan ge högre direktavkastning men växer oftast inte så fort längre, säger Lars Söderfjell, chef för kapitalförvaltning på Ålandsbanken.

Då kan du ta högre risk

Precis som för alla investeringar handlar det om risk och tidshorisont när man väljer aktier. Generellt sett har mindre bolag högre risk, stora bolag en lägre risk – även om det aldrig är helt riskfritt att investera på börsen.

– Vill man investera i enskilda aktier kan man ha en bas med stora stabila bolag och sedan komplettera med en småbolagsfond för att få exponering mot företag med tillväxt.

Det är enklare att acceptera en högre risk om tidshorisonten är längre.

– Att till exempel placera alla sina pensionspengar i ett litet bolag, när man är nära pensionen, skulle jag aldrig göra. Men har man en bra grundportfölj kan man använda mindre belopp till att investera i intressanta bolag.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Tre frågor när du bygger din portfölj:

  • Vad är din målsättning? Skydda kapitalet eller ska det växa så mycket som möjligt.
  • Hur mycket risk klarar du av? Högre risk kan innebära fler sömnlösa nätter. Hitta rätt balans mellan avkastning och sömn för dig.
  • Vilken är din tidshorisont? Mer tid innebär att du kan ta högre risk.
Ostersjon berg klippor hav fyr

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.