Vad händer med sommarstugan när jag dör?

Madeleine setterberg alandsbanken

Vi ska alla en gång dö – men långt ifrån alla har skrivit ett testamente. Men att tänka efter vad som ska hända med tillgångarna efter att man gått bort gör det lättare för alla efterlevande.

– Våra familjer ser annorlunda ut i dag. Det är inte ovanligt att makarna redan har ett äktenskap eller samboförhållande, med så kallade särkullbarn, bakom sig. Att då tänka igenom och formulera hur man vill att arvet ska fördelas är viktigt, för bland annat partnern man lämnar efter sig, säger Madeleine Setterberg, familjejurist på Ålandsbanken.

Kan tvingas frigöra kapital

En situation som hon ofta möter är att man vill att ens partner ska kunna bo kvar i den gemensamma bostaden. Är man gift är huvudregeln att maken eller makan ärver och de gemensamma barnen får vänta tills båda föräldrarna gått bort.

– Men har man då särkullbarn, har de rätt att kräva sin lott direkt. Det kan skapa komplicerade situationer då man måste försöka frigöra kapital för särkullbarnets arv.

En annan vanlig fundering är vad som händer med familjens sommarstuga i framtiden.

– Ska barnen ärva en sommarstuga kan det vara bra att testamentera den till barnen som enskild egendom – för att säkerställa att den inte försvinner ur familjen vid en eventuell skilsmässa i framtiden.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Bomarsund aland vag hav skog

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.