Premium Banking Semester

Vi gör vårt yttersta för att göra ditt liv både enklare och tryggare, såväl hemma som på resa. Genom Concierge Service och våra försäkringar får du förstklassig hjälp med att förverkliga dina semesterplaner samtidigt som du är trygg om något oväntat händer.

Med Premium- och Private Bankings försäkringar och Livsstilstjänster har du tillgång till allt du behöver för en lyckad och trygg semester. Med bankens höga säkerhetsnivå och några enkla åtgärder får du mer tid över till att njuta av ledigheten.

Låt Concierge Service fixa resan utifrån dina önskemål och din budget

Vill du slippa lägga ner tid på att själv planera och boka din drömsemester? Som Premium- och Private Banking-kund hos oss kan du vända dig till Concierge Service för att få hjälp med både praktiska arrangemang samt tips på resrutter, restaurangbesök och aktiviteter under resan. Bara fantasin sätter gränser! Personalen på Concierge Service kan konsten att sätta ihop reseförslag för unika behov till önskad budget.

Du är försäkrad

I kortförsäkringarna som ingår i dina Premium- och Private Banking-tjänster finns bland annat en omfattande reseförsäkring. Reseförsäkringen, som ges av AIG Europe Limited (filial i Finland), gäller även din medresande familj.

Reseförsäkringen gäller både på inrikesoch utrikesresor överallt i världen, och ersätter kostnader som uppstår vid annullering, försening eller avbrott av resa. Försäkringen ger även ersättning vid sjukdom, olycksfall och dödsfall. Resan behöver inte betalas med kortet för att försäkringen ska gälla. Om oturen är framme under resan och ditt bagage blir försenat eller i värsta fall kommer bort kan du vara lugn. De bagagemärken som du fått av oss är försedda med en personlig kod, och du behöver bara ringa StopService för att få hjälp med att återfinna bagaget. Via reseförsäkringen kan du även få ersättning för ditt förlorade resegods.

Öka säkerheten med rätt regionsbegränsning

Ska du åka på resa kan det vara bra att se över regionsbegränsningen på dina kort. Korten kan begränsas till Sverige eller till de utökade områdena Norden, Europa eller hela världen. Ändringen gör du snabbt och enkelt via Mobilbanken eller Internetkontoret. Vi rekommenderar att du utökar området enbart när du måste, till exempel just inför eller när du är på resa. Det gör att risken för intrång och missbruk av dina kort minskar.

Passa även på att granska dina konton när du ändå är inne på Internetkontoret eller Mobilbanken. Kontakta Ålandsbanken direkt om du ser något du inte känner igen. Det är viktigt att se över sina konton med jämna mellanrum, En gång i veckan kan då vara lagom.

Kort och kontanter i Sverige och utomlands

Kortanvändningen ökar under sommaren när du shoppar, äter på restaurang och gör roliga saker tillsammans med andra, därmed också kortbedrägerierna. Det är viktigt att du är särskilt uppmärksam till exempel där du använder bankomater i nya miljöer. Skydda koden, undvik närkontakt med människor i kön och se upp för ficktjuvar i trängsel. Skulle du råka ut för kortstöld eller tappa bort ditt kort får du enkelt hjälp via StopService. Med ett enda telefonsamtal kan du spärra dina kort, och tjänsten för spärrning av kort är öppen dygnet runt.

Ha begränsat med kontanter i plånboken, och ta ut pengarna som du behöver i omgångar. Tänk också på att välja att betala kortköpen i lokal valuta när du är utomlands eftersom det vanligtvis är mest förmånligt.

ID-stöldsupport – ifall du skulle råka ut för identitetsstöld

Oavsett om du är hemma eller på resa är det viktigt för oss att du kan känna dig trygg. Därför erbjuder vi även ID-stöldsupport till våra Premium- och Private Banking-kunder. ID-stöldsupport innebär att du erbjuds hjälp att förebygga, upptäcka och begränsa konsekvenserna av identitetsstöld. Om du blir av med passet eller ID-kortet, eller om du misstänker att någon försöker missbruka din identitet ringer du ID-stöldsupporten som hjälper dig med allt det praktiska.

Tips på vad du själv kan göra för att förebygga en eventuell ID-kapning är till exempel att sätta en spärr mot olovlig adressändring. Det gör du hos Skatteverket. Därtill kan det vara bra att ha lås på brevlådan för att undvika att obehöriga kommer åt dina personliga uppgifter.

Handla säkert online

Onlinehandeln växer lavinartat, och kanske är det just under semestern som du har lite mera tid över till att hitta spännande saker att handla. När du betalar med ditt kort på Internet är det säkrast att använda butiker som är kopplade till MasterCard Secure- Code. Det innebär att både du som köpare och e-butiken som betalningsmottagare identifieras, och risken för obehörig användning av dina kortuppgifter minskar.

5 tips på en lyckad semester

1. Ta hjälp av tjänsten Concierge Service när du planerar din resa – bara din fantasi sätter gränser på vad du kan uppleva under semester.
2. Använd de kodade bagagebrickorna på dina väskor som du som Premium eller Private Banking-kund fått av oss.
3. Välj alltid att betala i lokal valuta när du betalar med kort utomlands.
4. Kolla dina korts säkerhets- och regionsbegränsningar inför semestern.
5. Ha tillgång till viktiga telefonnummer – både StopService och ID-stöldsupport är bara ett telefonsamtal bort ifall något oväntat händer under semester. Telefonnumren finns i Mobilbankens telefonbok.

Artikel från Tidningen Å nr 1/2018 (publicerad 01.06.2018)

Text: Anders Ström

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!