16 feb 2021
Sverige

Saeid Esmaeilzadeh

Saeid esmaeilzadeh alandsbanken bild6

Entreprenören Saeid Esmaeilzadeh har skapat och byggt ett tiotal bolag som idag sysselsätter mer än tvåtusen personer och levererar varor och tjänster till åttio länder. Efter försäljningen av Diamorph för två år sedan ägnar han sig idag åt att hjälpa andra att växa och bli framgångsrika tillsammans med honom.

Saeid Esmaeilzadeh – serieentreprenör och forskare med ödmjukheten i behåll

Ovanför den välbäddade dubbelsängen hänger en målning av Madonna i stort format. I andra änden av den ljusa och luftiga vindsvåningen i centrala Stockholm är tavlans motiv Freddie Mercury. Han var frontpersonen i Queen. En vän har gjort målningarna.

Det märks att entreprenören Saeid Esmaeilzadeh gillar musik. Bland annat rock, pop och country.

Queens hitlåt The show must go on på albumet Innuendo från 1991 skulle kunna vara ledmotivet till filmatiseringen av Saeids gripande livsberättelse. Den medryckande refrängen ger en känsla av det som driver Saeid och hans kollegor framåt idag. Oavsett vad man har gått igenom gäller det att hitta en ny väg framåt.

– Det finns forskning som visar att man kan utveckla en stark drivkraft efter ett trauma. Det kallas post traumatic growth. I barndomen var jag med om flera traumatiska händelser. Jag tror att det har gjort mig starkare. Mina upplevelser har också gett mig en riktning i livet. Det känns meningslöst att ha gått igenom allt det där utan att göra något av det. Jag vill skapa något nytt och bygga bolag. The show must go on i alla lägen, säger han.

Det är Saeids sätt att bidra.

Flykt på liv och död

Familjens flykt från Iran efter den islamska regeringens maktövertagande 1979 var på liv och död. Saeid var åtta år när hans familj kom till Sverige i början av åttiotalet. Föräldrarna var regimkritiker i Teheran. Resan mot frihet började i bergen på väg till Turkiet. Vandringen tog tre veckor i trettio minusgrader. Flykten gjordes i skydd av mörkret. Hästritten hade gjort den lille pojken så nedkyld att benen inte bar honom längre. Vid ett tillfälle var Saeids mamma så utmattad att hon förlorade greppet om hans lillasyster. När familjen lyckades hitta Mouna i mörkret var hon livlös. I nästa by fick de mot alla odds liv i henne. Familjens dramatiska flykt slutade i Husby i Stockholm där han sedan växte upp.

Saeid har berättat om de traumatiska händelserna i Miljardmakarna – flytingarna som byggde ett affärsimperium. I boken berättar han också om sitt entreprenörskap. Som barn ville Saeid bli professor. Åttaåringen visste inte riktigt vad det var, men han förstod att det innebar att man var riktigt bra på något. Det ville han också bli. Saeid lärde sig snabbt svenska. Han var ambitiös och duktig i skolan. Han älskade att läsa böcker och blev retad för att vara en plugghäst. Efter studier i religionshistoria och kemi och forskning på Stockholms universitet blev Saeid Sveriges yngste docent i materialkemi 2008.

Saeid esmaeilzadeh alandsbanken bild5

”Jag vill skapa något nytt och bygga bolag. The show must go on i alla lägen.”

Saeid Esmaeilzadeh

Från misstag till miljardbolag

Ett misslyckat experiment vid Arrheniuslaboratoriet ledde till en materialinnovation. Saeid hade av misstag lyckats framställa ett mycket hårt glasmaterial. Materialet förädlades och blev grunden till Diamorph och bolagsgruppen Serendipity 2004. Grundare var Saeid och barndomsvännen Ashkan Poyan som också kommit till Sverige som flykting. Genom att utveckla affären kring Diamorph blev de framgångsrika entreprenörer som bidrog till att skapa innovativa företag baserade på ledande akademisk forskning.

– På lite mer än femton år har jag varit med och byggt ett tiotal bolag med över tvåtusen anställda som levererar varor och tjänster till åttio länder. Det är mitt bidrag så här långt. Nu vill jag vara med och skapa och bygga nya verksamheter som entreprenör. Det låter kanske förmätet, men inom fem år är mitt mål att vi ska ha en handfull bolag värda en miljard dollar, säger han.

Hösten 2018 sålde Saeid och Ashkan sitt ägande i Diamorph för 1,5 miljarder kronor. De två grundarna ägde 27,1 procent av bolaget via Serendipity. Det gav rejält klirr i kassan. En stor del av Saeids kapital arbetar nu i nya bolag. Han bidrar inte bara med finansiering utan ger också entreprenörer en trygg miljö att verka i. På det sättet hjälper han andra drivna människor att skapa något tillsammans med honom.

I själ och hjärta är Saeid entreprenör mer än kemist. Omkring nittio procent av hans tid går åt till att bygga egna bolag. Resten lägger han på att investera i andras verksamheter.


Foto: Saeid Esmaeilzadeh


Vita fläckar och djupa nischer

Pengarna i sig är inte drivkraften. Siffror är mest ett mått på att man har lyckats, menar Saeid. Det han finner intellektuellt stimulerande och roligt är att skapa något nytt och att bygga bolag.

– Jag gillar att knäcka koder, lösa problem och komma fram till nya konstruktioner. Vi söker efter vita fläckar och dolda problem som vi kan hitta en lösning på. Segment eller branscher intresserar oss inte i första läget. Vår ambition är att fördjupa oss i nischer och utveckla något eget, säger han.

Det kan handla om premiumfoder för hundar och katter, nischade material av olika slag, digitala plattformar, life science och sourcelösningar. Varje bolagsbygge har sina egna förutsättningar. Saeid har ett brett fokus och hans uppgift är att driva på processerna så att de blir effektiva, hitta rätt människor och få dem att jobba ihop i team mot en gemensam vision.

Unga med bibehållen naivitet

De flesta vd:arna i bolagen är unga personer. Ofta kommer de direkt från högskola och universitet. De är välutbildade, drivna och vill skapa något eget.

– Unga människor vågar och vill lite mer. Jag tror på styrkan i att vara naiv. Om du inte har erfarenhet från en bransch är det lättare att tänka nytt och skapa något som inte har funnits förut. Om du är intelligent och kreativ, driven och gör det du tycker är roligt kan du komma långt. Då spelar det inte så stor roll vem du är eller vad du har gjort förut, säger han.

Saeid är också mån om att människorna han väljer att samarbeta med har värderingar som han sympatiserar med.

– Jag brukar till exempel fråga påtänkta vd:ar om de har haft några trauman i livet. Om de har kommit någorlunda helskinnade ur det, så är det ett tecken på att de har en personlig drivkraft. Svaret ger också en bild av dem som människor, säger han.

Om samarbetet ska fungera behöver de även vara ”samvetsgranna”. För Saeid är det viktigt att de har en moralisk kompass och en känsla av att vilja bidra. De ska också göra rätt för sig och leverera.

I urvalsprocessen kan det dessutom vara en fördel att gilla katter. Saeid gillar djur. Idag har han två charmiga katter av rasen Devon rex som sällskap i vindsvåningen. Anakin och Yoda är hans ögonstenar. Katterna gillar samvaro och tar för sig. Inte minst när det kommer besök.


Foto: Mouna Esmaeilzadeh och Saeid Esmaeilzadeh


Mot nya mål

Idag lägger Saeid den mesta av sin tid på venture capitalfonden Hidden dreams och investeringsverksamheten Spartacus Capital.

De drygt femton åren som entreprenör har lärt Saeid en hel del. När det var dags att lämna över Diamorph i andras händer var det ett naturligt steg. Det var dags att göra något annat. Numera är han inte intresserad av att vara engagerad i projekt med alltför många investerare.

– Jag blev stressad av att ha för många investerare att svara upp emot. Idag är det bara jag och några kompisar som är ägare. Det ger en lugnare och skönare tillvaro. Privat var det inte helt oproblematiskt att skapa ett familjeliv samtidigt som jag var engagerad och lade så mycket energi på att bygga bolagen. Jag har ingen familj. Inga barn. Bara katterna, säger han och ler. – Sånt är livet, lägger han till med ödmjuk självdistans.

Saeid gick igenom en tuff skilsmässa för tre år sedan. Det har varit en process för honom att hitta tillbaka till sig själv och leva ensam. Kanske är renoveringen av vindsvåningen ett tecken på att förändringsarbetet är genomfört nu. Både privat och professionellt.

Efter att ha lärt sig en del om sig själv har Saeid lite mer balans i livet idag.

– Jag sålde mitt innehav i Diamorph när det fanns andra som kunde ta över och göra bolaget bättre. I ett av företagen jag driver idag, Sdiptech, som är ett börsnoterat bolag med en omsättning på två miljarder kronor och 300 miljoner kronor i vinst, kan jag inte tillföra så mycket mer. Jag sitter inte ens med i styrelsen längre. De sköter bolaget utmärkt utan mig, säger han.

Saeid vill gärna hitta formerna för ett närmare samarbete med sin syster Mouna Esmaeilzadeh som är entreprenör, hjärnforskare och tv-profi l. De skulle verkligen komplettera varandra. I våras inledde Saeid och Mouna ett framgångsrikt samarbete kring ett snabbtest för covid-19 som gav mersmak. Om något, är det en ny fas i livet. Ett slags hemkomst till familjen.

Text Anders Ström Foto Viktor Fremling och Tommy Fondelius

Tips till blivande entreprenörer

• Hitta bra partner att jobba med. Det är det absolut viktigaste.

• Var naiv och våga testa.

• Såga inte dina egna idéer innan du har provat. Låt andra göra det efteråt istället.

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!