Går det kombinera en god natts sömn med börsen?

Lars soderfjell alandsbanken 2021

Den tekniktunga amerikanska indexet Nasdaq 100 har gått ner runt 18 procent sedan årsskiftet. Det sätter fingret på risken med att investera på börsen.

– Aktier och en god natts sömn är inte helt förenliga – men det finns saker du kan göra för att sova bättre. En underskattad sparform är mixfonder. Här exponeras du både mot aktiemarknad och har mer trygghet i räntebärande papper, säger Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken Fondbolag.

Här är Lars Söderfjells tips för en bättre nattsömn:

1 Långsiktigt sparande

”Vill man ha avkastning får man vara beredd på att ta svängningar i värdet. Ha därför en lång sparhorisont. Tittar man över tio års tid så är det sällsynt att aktier tappar i värde.”

2 Konjunkturstabila bolag

”För att sänka risken i sin portfölj kan man välja mogna bolag, som har stabila kassaflöden. Historiskt sett har basindustrier, banker och medicinbolag varit bolag som gått bra i det läget vi befinner oss i nu, med hög inflation.”

3 Håll ett öga på värderingen

”Under 2020-2021 har bolagens värdering varit en sekundär fråga för många investerare. Nu när tillväxten bromsat in kan man fråga sig vilka bolag som verkligen kommer leva upp till värderingar som kanske ligger på 40-50 gånger årsvinsten. Därför placerar vi i bolag med lägre pris/vinst-tal. Det kanske inte blir samma höga toppar i utvecklingen men inte heller samma djupa dalar.”

Riskinformation:
Kom ihåg att sparande på börsen alltid är förknippat med risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Bommarsund vag hav strand

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.