Så bygger du en långsiktig portfölj

Lars soderfjell alandsbanken 2021

Det senaste året har det varit lätt att bli fartblind om man tittar på börsen. När det rapporteras om fördubblade värden från en månad till en annan känner många att man missar enkla pengar om man inte ger sig in i våghalsiga investeringar.

– Då ska man komma ihåg att en normal avkastning på börsen ligger runt 6-9 procent om året. Förväntar man sig mer går risken upp, säger Lars Söderfjell, chef för kapitalförvaltning på Ålandsbanken.

Balansera risken

För risken på aktiemarknaden kommer man aldrig ifrån – det märktes senast vid den stora nedgången för ungefär ett år sedan.

– När vi hjälper våra kunder med placeringar diskuterar vi förväntningar på placeringar, risktolerans och tidshorisont. En entreprenör som lagt 10-15 år på att bygga upp företag och förmögenhet vill givetvis inte förlora allt på grund dåliga investeringar på börsen.

Att blanda tillgångsslag är en bra metod för att balansera risken.

– Man kan säga så här: Om dina aktier är det första du tänker på när du vaknar och det sista när du somnar – då har du nog för mycket aktier. Den lite utskällda blandfonden kan för många vara en bra grund för en trygg portfölj. Då får du både räntepapper och aktier och har i ryggen någon som försöker analysera marknaden. Sedan du komplettera med andra fonder för att öka eller minska riskerna beroende på var du befinner dig i livet.

Att välja Ålandsbanken kan göra skillnad­

Tre frågor när du bygger din portfölj:

  • Vad är din målsättning? Skydda kapitalet eller ska det växa så mycket som möjligt.
  • Hur mycket risk klarar du av? Högre risk kan innebära fler sömnlösa nätter. Hitta rätt balans mellan avkastning och sömn för dig.
  • Vilken är din tidshorisont? Mer tid innebär att du kan ta högre risk.
Bomarsund aland vag hav skog

Välkommen till en bank för dig som ställer högre krav och uppskattar både sunt förnuft och ett personligt bemötande.