Hoppa till huvudinnehåll
15 jun 2016
Pressmeddelanden

Ålandsbanken först i världen med miljövänligt betalkort med vilket du kan mäta din miljöpåverkan

Ålandsbanken lanserar en helt ny typ av biologiskt nedbrytbart betalkort – Östersjökortet – som låter användarna se hur mycket koldioxidutsläpp deras inköp i genomsnitt ger upphov till. Samtidigt ger Ålandsbanken användarna möjlighet att gottgöra sin miljöpåverkan via olika miljöprojekt

– På Åland är havet aldrig långt borta och vi kan inte undvika att se effekterna av föroreningar och övergödning. Sedan 1997 har banken stöttat projekt för miljön och 2015 lanserade vi Östersjöprojektet för att finansiera smarta idéer specifikt för Östersjön. Men vi vill också ge våra kunder möjlighet att genom sina handlingar göra en insats. Östersjön kan vi bara rädda tillsammans, säger Peter Wiklöf, vd för Ålandsbanken. 

– Med Östersjökortet kan man följa  hur den egna konsumtionen påverkar miljön samt få en möjlighet att gottgöra sina inköp, säger Peter Wiklöf.


Användarna av Östersjökortet får en uppskattning av konsumtionens miljöpåverkan via Internetkontoret eller Mobilbanken. När det är dags att betala räkningen får kunden även möjlighet att donera pengar till olika miljöprojekt. Genom att tydliggöra hur man som konsument påverkar miljön hoppas Ålandsbanken underlätta för alla att kunna göra medvetna val i vardagen.

– Samarbetet med WWF Finland hjälper oss att erbjuda kunderna alternativa beteendemönster samt olika typer av miljöprojekt som kunden kan välja att stöda, berättar Anne-Maria Salonius, direktör för affärsområdet Finland på Ålandsbanken. 

– WWF har arbetat långsiktigt med att förbättra Östersjöns tillstånd. Det blir allt viktigare i vårt arbete att främja hållbara konsumtionsval och klimatlösningar. Med hjälp av samarbetet med Ålandsbanken kan vi göra vårt arbete ännu mer effektivt och verkningsfullt, säger Liisa Rohweder, generalsekreterare på WWF Finland.

Redovisningen är baserad på det unika Åland Index, utvecklat av Ålandsbanken. Indexet använder Mastercards information för varje specifik handlare samt finansmarknadsdata om koldioxidutsläppen per företag inom dessa branscher. Det möjliggör en beräkning av koldioxidavtrycket för varje enskild transaktion och även potentiell gottgörelse eller beteendeförändring. KPMG har tillhandahållit Ålandsbanken med metodologi- och beräkningsexpertis för Åland Index.

– Innovation är ett viktigt fokusområde för MasterCard där Östersjökortet och Åland Index, som är något helt nytt, passar väl in. När banken med sitt kunnande om riskanalys och marknadsdata i kombination med vår transaktionsdata och KPMGs hållbarhetsexpertis kan hjälpa konsumenter att förbättra miljön, vill vi självklart vara med och bidra. Nästan allting har ett pris, men vår miljö är ovärderlig”, säger Sasha Krstic, regionchef MasterCard Norden och Baltikum.  

– Data ses ofta som komplicerad och livlös men är i det här fallet raka motsatsen. Genom att tillhandahålla information för väl underbyggda beslut har banken skapat möjlighet till insikt som är både enkel och engagerande. För oss var det ett självklart beslut att bidra med expertis för Åland Index eftersom det är ett bra exempel på hur finansbranschen kan bidra med både förståelse och finansiering för miljöns bästa, säger Daniel Dellham, Head of Sustainability Consulting KPMG. 

Under sommaren börjar Ålandsbanken successivt byta ut sina befintliga kort i Finland och på Åland till nya Östersjökort. Snart finns korten också i Sverige. Under detta år kopplas kortet även automatiskt till Åland Index. De kunder som redan nu vill testa Åland Index eller beställa Östersjökort kan göra det via bankens webbplats.   

För ytterligare information, vänligen kontakta: 

Peter Wiklöf, VD, Tfn +358 204 291 225, peter.wiklof@alandsbanken.fi  
Anne-Maria Salonius, direktör för affärsområdet Finland, Tfn +358 40 733 1106, anne-maria.salonius@alandsbanken.fi 
Liisa Rohweder, generalsekreterare på WWF Finland, Tfn +358 40 840 7461, liisa.rohweder@wwf.fi  

Ålandsbanken Abp
1919 grundades Ålandsbanken och är sedan 1942 börsnoterad i Helsingfors. Ålandsbanken skapar värde för människor och företag som värderar relationer genom att leverera den stora bankens tjänsteutbud med den mindre bankens omtanke och förnuft. Koncernen har en balansomslutning om 4,7 miljarder euro och har ca 700 anställda fördelat på kontor på Åland, i Finland och Sverige. www.alandsbanken.fi/sv

MasterCard (NYSE:MA) är ett globalt betalnings- och teknikföretag. MasterCard driver världens snabbaste nätverk för betalningsprocesser som knyter samman konsumenter, finansiella institutioner, handeln, myndigheter och företag i över 210 länder och marknader. MasterCards produkter och lösningar gör vardagliga aktiviteter – inköp, shopping, resande och företagande – lättare, säkrare och mer effektivt för alla. Följ oss på Twitter @MasterCardNews @MasterCardSE, vår blogg Beyond The Transaction och prenumerera på senaste nytt. För mer information besök: www.mastercard.se  

WWF Finland 
Världsnaturfonden WWF är en av världens ledande ideella naturvårdsorganisationer. WWF arbetar för att hejda förstörelsen av jordens naturliga livsmiljöer och bygga en framtid där människor lever i harmoni med naturen genom att; Bevara världens biologiska mångfald, verka för att förnybara naturresurser används på ett hållbart sätt, minska föroreningar och ohållbar konsumtion. För mer information vänligen besök wwf.fi 

KPMG
KPMG är ett globalt nätverk av företag som erbjuder professionella tjänster inom revision, skatt och rådgivning. KPMG har verksamhet i 155 länder och har 174 000 anställda i medlemsföretag runt om i världen. De oberoende medlemsföretagen i KPMG-nätverket är anslutna till KPMG International Cooperative (”KPMG International”), en schweizisk enhet. Varje KPMG företag är en juridiskt självständig och separat enhet.