Hoppa till huvudinnehåll
22 nov 2018
Pressmeddelanden

Ålandsbanken och fintech-bolaget Doconomy inleder samarbete kring finansiella tjänster med tydligt hållbarhetsfokus

Ålandsbanken och det nystartade svenska fintechbolaget Doconomy har påbörjat ett samarbete för att erbjuda kunderna en plattform där man enkelt kan använda sin konsumentmakt för att göra positiv skillnad för klimatet och bidra till förändring i vardagen.

Doconomy utvecklar appen DO, en mobil banktjänst där man enkelt kan följa sin klimatpåverkan och kompensera för den, både genom certifierad klimatkompensation och hållbart sparande. DO gör det enkelt att rikta sin konsumtion och sitt sparande för att minimera klimatpåverkan och maximera positiv förändring.

”Vi kan inte fortsätta leva och förbruka jordens resurser som vi gör idag. Vi vill gå från Economy som blundat för klimatet till Doconomy som sätter det i centrum. Det är dags att agera och något alla kan göra är att se över sin egen konsumtion och hur de egna pengarna kan göra nytta” säger Nathalie Green, vd på Doconomy.

Bolaget introducerar också DO-credits, världens första klimatåterbäring som uppmuntrar till ökad hållbarhet. Återbäringen kommer från butiken och används av kunden för klimatkompensation istället för ökad konsumtion. DO-credits skapar en ny relation mellan varumärken och konsumenter baserat på gemensamt ansvar och hållbara val. Redan innan lansering har ett antal varumärken valt att ansluta sig till plattformen.

”Hållbarhetsfrågor engagerar idag väldigt många men ofta vet man inte riktigt hur man ska göra för att åstadkomma störst nytta. Doconomy tar sig an det problemet. Ålandsbanken delar den värdegrund som personerna bakom Doconomy har och därmed känns det naturligt att vara med och stöda Doconomy med de finansiella tjänster som behövs för deras nya mobila plattform.”  säger Peter Wiklöf, vd på Ålandsbanken

Appen DO är kopplad till Ålandsbankens erkända beräkningsmodell för koldioxidavtryck, Åland Index. Åland Index lanserades sommaren 2016 i samband med det prisbelönta Östersjökortet, som beräknar koldioxidavtrycket av kortinköpen. Ålandsbanken erbjuder Åland Index för andra banker och aktörer som vill vara med och påverka klimatförändringen.

Ålandsbanken har valt att gå in i bolaget Doconomy som minoritetsägare.

Doconomy presenterar sig lagom till Black Friday, som en motpol till den konsumtionshets som råder och kommer inledningsvis att starta upp sin verksamhet i Sverige.

För mer information, kontakta:

Peter Wiklöf, vd Ålandsbanken, Mobil +358 40 512 75 05 peter.wiklof@alandsbanken.fi

Nathalie Green, vd Doconomy, Mobil: +46 70 606 93 05 Nathalie.green@doconomy.com

 

Om Ålandsbanken 1919 grundades Ålandsbanken och är sedan 1942 börsnoterad i Helsingfors. Ålandsbanken skapar värde för människor och företag som värderar relationer genom att leverera den stora bankens tjänsteutbud med den mindre bankens omtanke och förnuft. Koncernen har en balansomslutning om 5,4 miljarder euro och har ca 700 anställda fördelat på kontor på Åland, i Finland och Sverige. www.alandsbanken.fi/sv

 

Om Doconomy Doconomy AB grundades 2018 och är både en fintech-startup och en filosofi om hur vi människor genom att styra våra pengar kan göra skillnad och bidra till positiv förändring för klimatet. Doconomys vision är att möjliggöra en hållbar livsstil för alla genom att tillhandahålla enkla mobilbanktjänster för att ändra beteenden, styra kapitalet och belöna utveckling mot en hållbar konsumtion.