Hoppa till huvudinnehåll
26 apr 2021
Pressmeddelanden

Ålandsbanken startar Net-Zero Banking Alliance tillsammans med 42 andra banker

Ålandsbanken startar Net-Zero Banking Alliance tillsammans med 42 andra banker

Den 21 april gick 43 banker från 23 länder och med gemensamma tillgångar på 28,5 biljoner dollar samman för att skapa den av FN sammankallade Net-Zero Banking Alliance.

Net-Zero Banking Alliance är en del av The Glasgow Financial Alliance for Net-Zero (GFANZ) – en global allians som för samman existerande och nya netto-noll-initiativ inom finansbranschen i ett sektorövergripande forum.

Alliansens syfte är att stärka, påskynda och stödja implementationen av olika strategier för sänkta koldioxidutsläpp. För detta ändamål kommer man att skapa ett internationellt ramverk med gemensamma riktlinjer, vilka kommer att stödjas via ett gemensamt lärande från pionjärbankerna inom detta område.

Alliansen ser den centrala roll som bankerna har i att stödja den globala övergången till en ekonomi med netto-noll koldioxidutsläpp senast 2050.

Ålandsbanken har, som enda finländska bank, undertecknat samarbetet med Net-Zero Banking Alliance (NZBA).

”För oss på Ålandsbanken är detta ett naturligt fortsatt steg i vårt hållbarhetsarbete. Hållbarhet är sedan länge integrerad i vår verksamhet men vi vet att vi alla behöver göra mer. Vi eftersträvar att vår verksamhet ska drivas långsiktigt hållbart, såväl finansiellt som socialt och miljömässigt. Att vi nu ansluter oss till Net-Zero Banking Alliance är ett bevis på att vi ökar vår arbetsinsats inom detta, för oss alla, så viktiga område.”, säger Ålandsbankens vd Peter Wiklöf.

Redan 1997 skapade Ålandsbanken Miljökontot (idag Östersjökonto) för att tillsammans med sina kunder stödja verksamhet som förbättrar miljön, och då i synnerhet inom Östersjöområdet. Banken undertecknade år 2010 FN:s principer för ansvarsfulla investeringar (UN PRI), som tillsammans med ansvarsfull kreditgivning, socialt ansvar och miljöansvar är kärnan i bankens hållbarhetsstrategi. Åland Index, världens första automatiska beräkning för uppföljning av sin egen miljöpåverkan, lanserades 2016. År 2019 undertecknade Ålandsbanken UNEP FI:s principer för ansvarsfull bankverksamhet.

Läs mer https://www.unepfi.org/net-zero-banking/

Grundande banker i Net-Zero Banking Alliance:

Ålandsbanken
Amalgamated Bank
Produbanco - Grupo Promerica
Banpro - Grupo Promerica
Banco Promerica
Bancolombia
Bank of America
Banorte
Barclays
BBVA
BNP Paribas
CaixaBank
CIB
Citi
Commerzbank
Coopeservidores
Credit Suisse
Deutsche Bank
Ecology Building Society
Fana Sparebank
GLS
Handelsbanken
HSBC
Ibercaja
IDLC
Íslandsbanki
Kenya Commercial Bank
KB Financial Group Inc.
La Banque Postale
LGT Private Banking
Lloyds Banking Group
Morgan Stanley
NatWest Group
Republic Financial Holdings Limited
Santander
SEB
Shinhan Financial Group
Société Générale
SpareBank 1 Østlandet
Standard Chartered
Triodos Bank
UBS
Vancity

Närmare information ges av:

Peter Wiklöf, vd och koncernchef, tfn +358 40 512 7505