Hoppa till huvudinnehåll
27 aug 2019
Pressmeddelanden

​Doconomy utvald som top 5 fintech i Sverige av Mastercard​


Intresset från finansbranschen är högre än någonsin och fem svenska företag har utsetts i tuff konkurrens. Lighthouse Development Program är ett acceleratorprogram som två gånger per år samlar fintechs, banker, investerare och rådgivare för att skala upp innovativa idéer. Till hösten återvänder programmet till Stockholm och Helsingfors samt kommer för första gången till Riga. Programmet avslutas med en final på Slush i Helsingfors den 22 november. Följande 15 av de mest lovande fintech-företagen i Sverige, Finland och Lettland deltar:

SverigeFinlandLettland
ChromaWay (Blockkedjeteknik)Zervant (Fakturering)Globitex (Kryptovaluta)
Kaching (Handeln)Arantio (Betallösningar)Nordigen (Kredithantering)
Doconomy (Betallösningar)Enterpay (E-handel)BeStimulated (app för omvandling av kalorier till pengar)
Steven (Gruppbetalningar)Nordcheck (Efterlevnadskontroll)Lahdes (Dokumenthantering)
Acuminor (Riskhantering)CloudAsset (Fakturering)Feelingstream (Kundupplevelse)

“Det växande intresset för Lighthouse – inte bara från startups, utan också från bankindustrin – visar hur värdefullt detta samarbetsformat är för framtidens innovation inom fintech”, säger Mats Taraldsson, digital affärsutvecklingschef och ansvarig för fintechsamarbeten, Mastercard Norden och Baltikum.

Ett av årets svenska företag som blivit utvalda är en av Ålandsbankens partners, och tillika investering, hållbarhetspionjären Doconomy: “Det är otroligt roligt att på så kort tid lyckas sätta fokus på en av vårt tids viktigaste frågor, hur vi behandlar vår planet. Det i kombination med den fokuserade modellen för partnerskap som Lighthouse utvecklar med Mastercard ger oss en mycket spännande höst”, säger Nathalie Green, VD Doconomy.

Antalet ansökningar slår rekord Antalet ansökningar till Lighthouse Development Program har ökat på alla marknader, totalt med mer än 68 procent, och är det högsta hittills i programmets historia. Att välja ut 15 startups från de hundratals ansökande har varit en svår uppgift för juryn, och även om inte alla har kunnat erbjudas en plats ser Mastercard och NFT Ventures potential till andra samarbeten framöver. “Vi har fått in hundratals ansökningar och förfrågningar från fintechs runt om i Europa”, säger Jay Jensen, Ansvarig för Lighthouse Development Program på NFT Ventures. “Kvaliteten på fintechs från de baltiska och nordiska huvudstäderna är kanske den högsta på kontinenten, och vi är glada att se fler ansökningar för varje år.”

Om Lighthouse Development Program Lighthouse Development Program är skapat för att hjälpa fintech-startups hantera de utmaningar de möter, genom att para ihop dem med branschexperter i en serie workshops, där alla parter lär av varandra med det gemensamma syftet att tillgodose morgondagens behov. Varje deltagande startup tilldelas en kontaktperson som ger dem tillgång till resurser såsom ämnesexpertis, marknadsinsikter och data samt introducerar dem till olika aktörer inom branschen såväl som till Mastercards kunder och partners. Programmet riktar sig till fintech-startups som arbetar med e-handel, betalningar, AI, open banking, säkerhet (t.ex. biometri), blockkedjor och liknande områden. Den tredje omgången av programmet pågår under hösten och består av heldagsworkshops samt fortlöpande stöd och rådgivning däremellan.

För mer information, kontakta

Nathalie Green, vd, tfn +46 70606 93 05, Nathalie.green@doconomy.com Mathias Wikström, medgrundare, +46 708153203, mathias.wikstrom@r-b-k.se

Om Doconomy Doconomy AB grundades 2018 och är både en fintech-startup och en filosofi om hur vi människor genom att styra våra pengar kan göra skillnad och bidra till positiv förändring för klimatet. Doconomys vision är att möjliggöra en hållbar livsstil för alla genom att tillhandahålla enkla mobilbankstjänster för att ändra beteenden, styra sparkapital och belöna utveckling mot en hållbar konsumtion