Hoppa till huvudinnehåll
27 nov 2018
Pressmeddelanden

Östersjöprojektets publikomröstning börjar igen – 11 fantastiska projekt är med

Ålandsbankens Östersjöprojekt mottog i år sammanlagt 128 ansökningar om finansiering för projekt, vars mål är att förbättra Östersjöns tillstånd. Bland ansökningarna har juryn valt ut 11 projekt till publikomröstningen som börjar den 28 november.

Östersjöprojektets jury stod i år igen inför ett tufft val, då det bland ett stort antal ansökningar var dags att välja ut de bästa till publikomröstningen. I fjolårets ansökningar var oron för plastavfallet i haven framträdande, och det största finansieringsbeloppet fick till slut plastavfallsinsamlaren som Clewat Oy utvecklat. Projekt relaterade till minskning av plastavfall var starkt representerade även i år, men vid sidan om plast förekom också andra viktiga teman allt ifrån att stävja koldioxidutsläpp till att minska matsvinnet.

- Vi fick många bra ansökningar i år och det var glädjande att se hur många olika idéer för att förbättra läget i Östersjön som presenteras i projekten, konstaterar Magnus Johansson, direktör för affärsområdet Sverige på Ålandsbanken.

- Vi skapade Östersjöprojektet för att finansiera och stödja projekt, vars mål är ett friskare Östersjön. Det är fint att märka att det kommer in så många bra ansökningar varje år – att skydda Östersjön är viktigt för oss alla, fortsätter Johansson.

Östersjöprojektet är en naturlig fortsättning på Ålandsbankens målmedvetna miljöarbete. Ända sen 1997 har Ålandsbanken finansierat projekt som främjar miljöskydd, och hittills har banken redan donerat nära två miljoner euro till miljöprojekt. I år delar Östersjöprojektet ut upp till 360 000 euro. Genom Östersjöprojektet uppmuntrar Ålandsbanken också andra organisationer att arbeta för miljöns bästa. Banken donerar varje år ett belopp till miljöarbete som motsvarar upp till 0,2 procent av depositionerna på Östersjökontona.

Vilken är din favorit?

På Östersjöprojektets webbplats finns nu årets finalister presenterade, och du hittar även röstningsformuläret där. Genom att rösta på din favorit kan du konkret påverka vilket projekt som får finansiering. På våren 2019 kommer vi att ordna ett evenemang där de vinnande projekten presenteras och belönas.

Bekanta dig med finalisterna och rösta på din favorit senast 28.12.2018 på adressen www.balticseaproject.org/projekt

Tilläggsinformation:

Ålandsbanken Abp: Magnus Johansson, direktör för affärsområdet Sverige, tfn +46701484887.