Hoppa till huvudinnehåll

Att stöda miljöprojekt har varit en del av Ålandsbankens verksamhet sedan så tidigt som 1997. Sedan 2016 har vårt fokus varit riktat runt Östersjön och vi har hittills finansierat miljöprojekt med cirka 5 miljoner euro. Vårt engagemang kan förenklat delas in i 3 delar:

Östersjöprojektet
Östersjökontot
Östersjökortet & Åland Index

Östersjöprojektet

5 mn

Hittills över 50 finansierade naturskydds- och miljöprojekt i Östersjöregionen.

Östersjökontot

574 000

I år donerar vi upp till 574 000 euro via Östersjöprojektet.

Östersjökortet & Åland Index

100

banker
Idag erbjuder över 100 banker världen över Åland Index till sina kunder.

Östersjöprojektet

Östersjöprojektet arbetar för ett friskare hav genom att finansiera goda idéer och öka medvetenheten om hur Östersjön mår. Via Östersjöprojektet har vi hittills finansierat över 50 naturskydds- och miljöprojekt i Östersjöregionen med cirka 5 miljoner euro. Såväl startups som föreningar, organisationer och privatpersoner kan årligen ansöka om finansiering för sina projekt som siktar på konkreta åtgärder för att förbättra Östersjöns tillstånd.

Det här är vårt Östersjöprojekt

Östersjökontot

Östersjökontot är ett sparkonto som ger våra kunder ränta från första kronan. Kontot har fria uttag, inga beloppsgränser eller uttagsavgifter och omfattas av insättningsgarantin.

Via Östersjöprojektet donerar vi årligen ett belopp som motsvarar upp till 0,2 % av insättningarna på Östersjökonton till miljöprojekt kring Östersjön. Genom att välja Östersjökontot hjälper du oss att ta hand om Östersjön.

Nyfiken på Östersjökontot?

Östersjökortet & Åland Index

Östersjökortet är världens första kort tillverkat av miljövänligt material som är kopplat till ett index för miljöpåverkan, Åland Index. Med Åland Index hjälper vi våra kunder att uppskatta koldioxidavtrycket på deras kortköp. Statistiken finns att följa i Mobilbanken - resten är upp till individen. Framgångssagan sprids vidare och idag erbjuds Åland Index av 100 banker världen över.

Våra Östersjökort med Åland Index

Ålandsbanken ♡ Östersjön

Tillsammans gör vi skillnad