02 aug 2018
Sverige

Östersjökortet – ett världsunikt kort för den miljömedvetna!

banktjanster kort-och-betalningar

Nu finns Östersjökortet tillgängligt för alla kunder i Sverige! Östersjökortet är världsunikt i det avseendet att det är både biologiskt nedbrytbart och kopplat till beräkningssystemet Åland Index, som mäter koldioxidutsläppen på dina köp.

Östersjökortet är producerat i ett miljövänligt material, gjort på majs, och är därmed biologiskt nedbrytbart. Östersjökortets utseende fungerar också som en påminnelse om att tänka på miljön i vardagen.

Så fungerar Östersjökortet och Åland Index

Alla Östersjökort är kopplade till Åland Index, ett index som beräknar en uppskattning av miljöbelastningen för varje korttransaktion du gör beroende på köpställets bransch (till exempel bensinmack, klädaffär). På så sätt får du möjlighet att följa hur mycket just din konsumtion påverkar miljön baserat på dina kortköp. Åland Index är utvecklat av Ålandsbanken tillsammans med MasterCard och KPMG. Uppskattningen av ditt koldioxidavtryck presenteras varje månad på Internetkontoret och i Mobilbanken. På basis av detta kan du, om du vill, förbättra miljöns tillstånd genom att donera pengar till olika miljöprojekt. Vi ger också praktiska tips på hur du kan ändra dina konsumtionsvanor och bli mer miljömedveten i vardagen. Samtidigt ökar din kunskap om hur dina egna val påverkar miljön och på sikt kan du också följa med hur ditt beteende utvecklas.

Om alla hjälps åt

– Många av oss har en nära relation till Östersjön. Vi kan inte längre undvika att se hur havet påverkas av miljöförstöringen. För oss på Ålandsbanken är det tydligt att för att ta hand om våra kunder, måste vi även ta hand om miljön. Vi vill ta vårt ansvar för att bidra till långsiktig hållbarhet såväl finansiellt som socialt och miljömässigt, säger Magnus Johansson, Direktör Ålandsbanken Affärsområde Sverige. Som kund hos Ålandsbanken har du en unik möjlighet att delta i det gemensamma miljöarbetet, något som är särskilt viktigt i dag. I och med Östersjökortet och Åland Index är det nu också väldigt lätt och praktiskt.

– Med Östersjökortet och Åland Index kan vi äntligen erbjuda våra kunder ett konkret verktyg för att förbättra miljösituationen. Bara om vi alla hjälps åt kommer vi att kunna rädda Östersjön, säger Therese Pettersson, Kommunikationschef Ålandsbanken Sverige. Östersjökortet får du som kund hos oss när du beställer ett nytt kort eller när ditt befintliga kort har gått ut.

Artikel från tidningen Tidningen Å nr 1/2018 (publicerad 02.08.2018)
   

Intresserad av Östersjökortet?

Fyll i dina kontaktuppgifter i formuläret nedan, så tar vi kontakt med dig så snart som möjligt. Du kan också kontakta vår Kundservice må–fre kl. 8.30–18.00 tfn +46 (0)771 415 415.

Är du redan kund hos Ålandsbanken?

Vi kommer att introducera våra nya miljövänliga Östersjökort stegvis för våra kunder. För mer information kan du kontakta din kundrådgivare, eller skicka ett meddelande via Internetkontoret eller Mobilbanken.

Jag vill gärna få mer information om Östersjökortet