15 maj 2018
Sverige

Tänk rätt och bli en smart fondsparare

Fonder 1800x1220

Är du sugen på att börja fondspara? Då är du i gott sällskap, allt fler får upp ögonen för fonder. Tyvärr darrar många på manschetten och gör starten onödigt svår för sig. Så tänk smart och säkra en kortare startsträcka. Undvik de här tankarna:

1. I morgon tar jag tag i det här

Det största, och kanske vanligaste, misstaget är att skjuta upp sparandet. Och vips har flera år gått till spillo. – Jag har aldrig träffat en missnöjd fondsparare men jag har träffat flera kunder som efter många års tvekande känner en otrolig lättnad över att äntligen komma igång, säger placeringsrådgivare Jan Jurmu på Ålandsbanken. Trots att han träffar kunder som lyckas kontospara ser han ändå fondsparandet som ett utmärkt alternativ: När du fondsparar skapar du ett avstånd till dina pengar vilket dämpar frestelsen att nagga sparkapitalet i kanterna.

2. Jag måste läsa in mig på varje fond som finns

Visst är kunskap viktig men om kunskapsjakten blir det perfekta svepskälet för att inte komma igång så gör du dig själv en björntjänst. – Gör det inte svårare än det är. Har du en hyfsad bild av hur fonder fungerar kan du enkelt komma igång själv på Internetkontoret. Alternativt bokar du ett möte med din rådgivare där ni tittar på ett urval fonder och diskuterar kring dem. En annan viktig poäng vad gäller fondsparande är att du har alla möjligheter att justera sparandet efter hand: du kan byta mellan fonder och du kan ändra summan du sparar.

3. Jag kan inte spara mycket varje månad

Få saker är så personliga som hur mycket vi kan lägga undan varje månad. Men å andra sidan verkar vi alla göra samma misstag – vi underskattar hur mycket vi kan spara. Också om du kan börja fondspara 1000 kr i månaden så lyder det klassiska rådet att man ska spara 10 procent av lönen efter skatt. – En alltför blygsam summa kommer inte att mirakulöst göra dig till miljonär. Vill du ha en kännbar avkastning på dina pengar så finns det orsak att fundera noggrant på hurdant sparande din vardag tål. Min erfarenhet är att sparare ofta har mer svängrum än de tror – i synnerhet när de blir medvetna om utgifter som egentligen är onödiga, säger Jan Jurmu.

4. Jag lever i nuet och jag gillar det!

Att vara nöjd med sin livsstil är ju härligt. Ändå verkar vi människor drömma om att höja vår livskvalitet. Fler resor, större kylskåp eller en höftoperation – önskelistan skiftar men oftast har varje dröm en prislapp. – Jag ser planering som det bästa, ja kanske det enda, sättet att förverkliga drömmar. När jag sparar varje månad bygger jag en reserv ifall något skulle hända. Om jag inte behöver röra sparkapitalet på flera år så har jag med stor sannolikhet en vacker dag möjlighet att sluta drömma och istället göra slag i saken.

5. Jag måste följa med noggrant hur mitt sparande utvecklas

Med ett långsiktigt tänkande och en placeringshorisont på flera år är det ganska poänglöst att oroa sig över svängningarna på marknaden. Å andra sidan, om du använder ditt fondsparande som ett verktyg för att lära dig mer om vad som händer i världen så är det ofta roligt att mer aktivt följa med marknaden.

 – Huvudsaken är att du inte går omkring och oroar dig. Idén med att spara i exempelvis Ålandsbankens kapitalförvaltningsfonder är ju att överlåta det dagliga engagemanget till någon annan, säger Jan Jurmu.


Ålandsbanken i Tammerfors. Placeringsrådgivare, Jan Jurmu
Artikel från Ålandsbanking nr 2/2017 (publicerad 20.12.2017)

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!