
Kommunikation och att inkludera alla berörda i samtalet, det är nyckeln till att undvika konflikter kring gåvor och arv. Ta del av juristen Josef Boströms råd när du ska skänka en gåva till barn eller välgörenhet.
Ordet filantropi kommer från grekiskan och betyder människokärlek. Det är en fin handling där du ger bort något utan att kräva något tillbaka. Men det är viktigt att vara medveten om vilka regler som finns och hur en gåva kan påverka ekonomi och relationer på lång sikt.
– Det vi kan börja med att reda ut är skatten. Det är något jag får många frågor om, trots att det i Sverige inte längre finns någon skatt på vare sig arv eller gåvor. Den här skatten togs bort redan år 2005, säger Josef Boström, senior jurist på juristbyrån Verahill Familjejuridik.
Ger du som privatperson en gåva är huvudregeln att mottagaren av gåvan inte behöver betala någon skatt. Men det finns flera andra typer av skatter att tänka på. Är gåvan eller arvet till exempel en fastighet kan mottagaren behöva betala kapitalvinstskatt och stämpelskatt, eller om en arbetsgivare skänker en gåva till sina anställda kan beloppet vara skattepliktigt.
Gåvor till barn
När du har barn behöver du ha koll på laglotten, som innebär att hälften av dina tillgångar ska gå till dina barn och hälften får du göra vad du vill med. Har du flera barn ska de dela lika på hälften av dina tillgångar.
– Det här kan skapa problem om du till exempel skänker en fastighet till ett av dina två barn och inte har tillräckligt med andra tillgångar för att kompensera det andra barnet. När du går bort kan barn nummer två kräva sin laglott och vilja ha sin del av fastigheten, motsvarande en fjärdedel av värdet – som vid dödsfallet hunnit öka rejält . Det kan innebära att fastigheten måste säljas om ekonomin inte finns att ersätta sitt syskon.
– Därför brukar jag alltid börja med att prata med mina kunder om detta och se till att få en tydlig bild av hela familjesituationen för att inte ställa till det i ett senare läge, säger Josef Boström.
”Det är viktigt att man som gåvogivare har koll på vad som händer på mottagarsidan.”
Förskott på arv
I Sverige räknas alla gåvor du ger till dina barn som förskott på arv, om inte annat avtalats. Har du flera barn behöver du då fundera på hur deras arv påverkas av tidigare gåvor. Ger du ett barn 50 000 kronor i förskott har dina andra barn rätt till samma summa. Genom att upprätta ett korrekt formulerat villkor i ett gåvobrev kan du bestämma att gåvan inte ska avräknas som förskott på arv.
– Det kan ju finnas tillfällen då du vill ge en gåva utan att det ska räknas som förskott på arv. Till exempel om du vill hjälpa ett barn med ekonomiskt stöd under en utbildning eller en svår tid i livet så som vid skilsmässa. Då är det viktigt att skriva gåvobrev, men också att prata med dina andra barn om det. Var öppen med alla inblandade för att undvika framtida konflikter mellan syskonen, säger Josef Boström.
Viktigt med villkor i gåvobrev
Att upprätta ett gåvobrev kan vara viktigt av flera anledningar, exempelvis om du skänker en gåva som du vill ska utgöra enskild egendom och därmed inte ingå i en eventuell framtida bodelning. – Det är viktigt till exempel om ni är flera syskon som får en sommarstuga av era föräldrar och så hamnar ett av syskonen i en bodelning som innebär att syskonets exman eller exfru också blir delägare av stugan.
Josef Boström rekommenderar att ta hjälp när du ska skriva ett gåvobrev, eftersom det finns så många regler och undantag att ha koll på. Ett bra gåvobrev kan hjälpa till att undvika missförstånd och konflikter mellan familjemedlemmar senare i livet. – Handlar det om mindre belopp kan det kännas orimligt att ta juridisk hjälp och betala för att upprätta ett gåvobrev. Men när du ska ge bort större summor eller tillgångar i form av fastighet eller bostadsrätt behöver du ta hjälp av en jurist för att det ska bli rätt och inte ställa till det för både gåvogivaren och mottagaren.
Skänka aktieutdelning
Ett annat sätt att skänka pengar kan vara genom att ge bort aktieutdelningen på aktier du investerat i. Här skiljer sig reglerna åt beroende på om du ger bort utdelningen till en privatperson eller till en ideell organisation. – Ideella organisationer kan vara skattebefriade gällande kapitalvinstskatt och effekten att ge dem utdelning blir då större än om jag vill ge den till en familjemedlem. Ska du ge utdelningen till en privatperson är det, med de reglerna vi har i Sverige, nästan bättre att själv ta utdelningen och skänka den vidare först när den är skattad och klar, säger Josef Boström.
Josef Boström berättar att han många gånger får hjälpa till med dödsbon där en avliden person skänkt värdepapper eller en fastighet till flera olika organisationer, stiftelser, församlingar och liknande utan att ha koll på vilka av dem som är skattebefriade. – Ofta tror man att alla som jobbar med välgörenhet är ideella organisationer och skattebefriade. Men då kan man råka ställa till det. Se till att den du vill skänka värdepapper eller fastigheter till är skattebefriad och att den som inte är det istället får pengar direkt på kontot. Det är viktigt att man som gåvogivare har koll på vad som händer på mottagarsidan.
När du skänker en gåva till välgörenhet kan du få skatteavdrag på 25 procent av det totala gåvobeloppet. För att ta del av reduktionen behöver du skänka en gåva för minst 200 kronor och max 12 000 kronor.
Text Julia Lindström & Illustration Björn Öberg
Artikel från Ålandsbanking Nummer 2 Höst/Vinter 2024
Verahill – experter på familjejuridik
SOM PREMIUM BANKING-KUND i Ålandsbanken kan du få rådgivning och hjälp från vår samarbets-partner Verahill Familjejuridik. Det kan till exempel innebära hjälp med att skriva framtidsfullmakt, äktenskapsförord, testamente eller samboavtal. Kontakta din rådgivare på Ålandsbanken så förmedlar hen dig till en av Verahills jurister. Besök gärna alandsbanken.se och verahill.se för mer information.
ÄR DU PRIVATE BANKING-KUND, kontakta din rådgivare så får du hjälp.

JOSEF BOSTRÖM
Senior jurist på juristbyrån Verahill Familjejuridik
Boka ett möte och upplev en annan typ av bank!
