
Konnässörer och investerare har fått upp ögonen för de fina franska bubblorna. Och det är inte bara de stora champagnehusens prestigeviner som nu efterfrågas.
Enligt liv-ex, som en marknadsplats för exklusiva viner, steg deras TOP 100-index med över 270 procent från 2001 till 2021. Investeringar i en korg av dessa 100 exklusiva viner överträffade därmed många finansiella placeringar. Mest åtråvärda hos samlarna är viner från Bordeaux och Bourgogne vars priser stigit mot skyarna. Lite i skymundan har Champagne stadigt ökat sin andel till att nu omfatta 13 procent av andrahandsmarknaden och hamnar därmed på en tredje plats. Essi Avellan är Master of Wine, hemmahörande i Helsingfors. Hon är inte förvånad. – Under de 20 år jag har specialiserat mig på regionen Champagne har vinerna därifrån gått från att vara en dryck man firade med till att bli ett seriöst gastronomiskt vin och på senare tid även hamna i många vinsamlares källare.
Småskaliga odlare utmanar
Stora namn som Krug, Dom Pérignon, Louis Roederer Cristal, Taittinger Comtes de Champagne, Salon och Bollinger dominerar marknaden för samlare, men samtidigt har ett allt större intresse riktats mot det som brukar kallas för odlarchampagne. Det rör sig om småskaliga producenter som till övervägande del odlar sina druvor själva i stället för att köpa in dem, vilket annars är vanligt i Champagne. Ofta har de ett tydligt hållbarhetsfokus och en begränsad hantverksmässig produktion som de i regel säljer under eget namn på flaskornas etikett. – Odlarna lyfter fram druvsorter samt specifika byar och vingårdar. Stilen är gärna extra brut eller brut nature, det vill säga mycket torra viner med lite eller inget socker tillsatt efter den andra jäsningen. Detta för att inte maskera hur växtplatsen för druvorna påverkar vinet, säger Essi Avellan.
Domaine Jacques Selosse, som numera drivs av ättlingen Guillaume Selosse, är just en sådan småskalig odlare som producerar enbart kring 45 000 flaskor per år. Vinerna har dock fått kultstatus och en trogen skara följare av vinkonnässörer. De blev tydligt vid en auktion i Hong Kong 2023, då en flaska Jacques Selosse Extra Brut Premier Cru 2008 klubbades för 3 100 euro. Vissa av dessa odlare verkar utanför de prestigefulla Grand Cru och Premier Crulägena som anses ge den högsta druvkvaliteten. Ett exempel är Ulysse Collin som mer eller mindre på egen hand satt det tidigare okända området Coteaux du Petit Morin på kartan.
– I dag finns det uppemot 2 000 producenter som gör odlarchampagne, varav cirka 100 nått internationellt erkännande. De är få men har en stor betydelse för regionen. Jacques Selosse, EglyOuriet och Ulysse Collin med flera andra har definitivt bidragit till det ökade intresset för Champagne, säger Essi Avellan. Den förhållandevis begränsade volymen spelar en roll för att hålla efterfrågan och priserna uppe på auktionerna. Odlarna själva får dock sällan ta del av värdeökningen på andrahandsmarknaden, även om de kunnat höja priserna till viss del när de säljer till detaljhandel och restauranger.

Egly-Ouriet och Jacques Selosse är två mindre hantverksproducenter som är hett eftertraktade hos vinsamlare.
De stora följer efter
De stora champagnehusen har inte varit sena med att haka på trenden. De lanserar nu viner influerade av odlarchampagne. Louis Roederer använder övervägande egenodlade druvor och satsar på ekologisk och biodynamisk odling. Bollinger har sin PN-cuvée där varje lansering lyfter fram pinot-noirdruvor från olika årgångar och vingårdar. Att som tidigare sträva efter att ha en stil på sin champagne som inte förändras över tid är inte längre självklart. Essi Avellan menar att spårbarhet och transparens har blivit viktigare. Konsumenterna ställer krav på det och allt fler av de stora champagnehusen har blivit mindre hemlighetsfulla.
– Tidigare var det svårt att ta reda på vilka sorts druvor samt vilka årgångar och växtplatser som ingår i en årgångslös champagne. Ta Krug ID som ett exempel, genom en sexsiffrig kod på flaskans etikett går det nu att hitta utförlig information om vinet på deras hemsida, säger hon.
En framtid i rosa
Under senare år har efterfrågan på roséchampagne ökat kraftigt. Att skådespelaren Brad Pitt investerat i Fleur de Miraval som specialiserar sig på just de rosa bubblorna har säkert bidragit till hajpen. Antalet flaskor som släpps till marknaden är liten i jämförelse med vit champagne – och priserna väsentligt högre. Roséchampagne har blivit stort i USA och Japan, medan konsumenterna i Norden varit mer avvaktande.
– Personligen tycker jag prestigecuvéer av roséchampagne är bland det mest intressanta som sker i Champagne just nu. Vinerna är bättre än någonsin, har en komplexitet och passar för lagring genom sin tanninstruktur. Trenden är definitivt här för att stanna, säger Essi Avellan.

Prestigehuset Louis Roederer tillämpar biodynamiska metoder i sina vingårdar.
Ändrade förutsättningar
Mycket pekar i rätt riktning för regionen Champagne, men det finns även utmaningar. Klimatförändringarna har på många sätt verkat till regionens fördel. För några årtionden sedan kunde det vara svårt för druvorna att uppnå full mognad innan skörden, men så är inte fallet längre. Å andra sidan har druvornas växtsäsong blivit kortare vilket kan påverka fräschören i vinerna. Det är inte ovanligt att skörden sker under värmeböljor i augusti vilket riskerar druvkvaliteten och gör arbetsförhållandena svåra för dem som handplockar druvorna. Dessutom har det blivit vanligare med extremväder som till exempel frost under vinstockarnas blomning på våren. Trots en viss nedgång i exporten 2023 skeppades flaskor från Champagne till ett värde av över 6 miljarder euro. Mousserande viner har inte varit så populärt i Asien, men intresset där är på uppåtgående. Det finns en risk, eller möjlighet beroende på hur man ser det, att priserna för prestigechampagne kommer att fortsätta stiga. Särskilt om den kinesiska konsumenten får smak för de fina bubblorna.
Vrakfynd på Åland
2010 bärgades världens äldsta drickbara champagne från ett vrak som förliste på 1800-talet i Ålands hav. Många flaskor kom från champagnehuset Veuve Clicquot och var i gott skick när de kom upp till ytan. Efter det har Veuve Clicquot sänkt ner nya flaskor i havet utanför Åland för att undersöka hur låg temperatur, vattentryck och frånvaro av ljus påverkar champagne. Projektet kallas Cellar in the sea och ska pågå i 40 år med återkommande provningar av vinerna.
Champagne – Råd till samlare
- KÖP VINER SOM du gillar och vill dricka.
- KÖP FLER ÄN EN flaska för att följa vinets utveckling genom åren.
- OM DU VILL SÄLJA vidare behöver du köpa lådor om sex flaskor som är standard vid exklusiva auktioner.
- VÄLJ CHAMPAGNE SOM har en dokumenterad historik av att åldras väl, som till exempel Dom Pérignon och Cristal.
- HÅLL KOLL PÅ ÅRGÅNGAR som betraktas som exceptionella, som till exempel 2008 och 2012.
- FÖLJ EXPERTER SOM Jancis Robinson, James Suckling, Essi Avellan och Richard Juhlin.
- DET ÄR ALLTID EN BRA idé att köpa Magnum-flaskor. De behåller fräschören längre och står emot oxidation av vinet bättre.

”Personligen tycker jag prestigecuvéer av roséchampagne är bland det mest intressanta som sker i Champagne just nu.”
Essi Avellan är Master of Wine
Metoden – Så görs champagne
CHAMPAGNE ÄR ETT MOUSSERANDE vin som tillverkas genom en metod som inkluderar en andra jäsning i flaskan för att skapa kolsyra och bubblor.I ÅRGÅNGSLÖS (non vintage) champagne blandas stilla viner från en årgång (basvin) med tidigare årgångar (reservvin).
DEN KALKRIKA JORDEN i Champagne spelar en viktig roll för karaktären på vinerna.
EFTER ATT JÄSTFÄLLNING tagits bort från flaskan (degorgering) tillsätts en blandning av vin och socker där söthetsgraden bestäms (dosage).
DE VANLIGASTE DRUVORNA i en champagne är chardonnay, pinot noir och pinot meunier.
Text Richard Sigray & Foto Cyrille Gibot / Getty Images, Louis Roederer
Artikel från Ålandsbanking Nummer 1 2024
Boka ett möte och upplev en annan typ av bank!
