15 dec 2023
Sverige

Entreprenören Leif GW Persson

Leif gw

Från böcker, filmer och tv till vin, vilt och smarta investeringar. Folkets favoritprofessor Leif GW Persson har byggt sin framgång med oväntad bredd på cv:t. Möt en utpräglad entreprenörssjäl som inte räds att prata pengar och egentligen tycker bättre om att räkna än att skriva.

Alltid på jakt efter goda affärer

En kopp kaffe. Lite sudoku på datorn för att hålla hjärnan i trim. Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet för att få koll på världs­läget. – Sedan ringer jag banken för att kolla hur det går. Så ser en vanlig morgon ut i Sveriges mest kända och folkkära professors liv. De senaste åren har Leif GW Persson blivit nästan lika omskriven för sina investeringar och pengar som för sitt författarskap och tv-­framträdanden.

– Folk är på mig hela tiden om att jag ska investera i deras bolag. Men för varje bolag jag tackar ja till, tackar jag nej till fem. Leif GW Persson är i dag en mångmiljonindustri med både bästsäljande böcker och viner och höga tittarsiffror så fort han visar sig i tv­-rutan. Men så har det inte alltid varit. – Jag var i stort sett pank fram tills jag var 30. Och det fanns inga pengar när jag växte upp.

De första pengarna

1977 fick Leif GW Persson sparken från sitt arbete som expert och rådgivare åt Riks­polisstyrelsen efter att ha blivit indragen i den så kallade Geijer­affären. Där stod han, mer eller mindre arbetslös och med ett nyköpt och högt belånat hus i Djursholm. Men den motgången vändes snabbt till en framgång när han inspirerad av händel­serna släppte debutromanen Grisfesten 1978. Den blev årets bästsäljande bok i landet och 1984 gjorde Bo Widerberg en hyllad filmatisering av romanen under namnet Mannen från Mallorca. – Då började det plötsligt regna pengar över huvudet på mig. Och jag började placera pengar på ett seriöst sätt. Jag får fortfarande pengar för den där filmen, en liten summa varje år.

Därefter har det blivit ytterligare elva romaner, två självbiografiska böcker och ett antal jakt och kokböcker. Böckerna har filmatiserats eller blivit till tv-serier. Karaktären Evert Bäckström har gått på export i form av den amerikanska tv­-serien Backstrom. Och det riktigt folkliga genom­slaget fick han i tv­-programmet Efterlyst där han medverkade mellan 1998 och 2010. Bokförsäljning och filmrättigheter har förstås gjort ett rejält avtryck på bankkontot, men det är ändå investeringarna som stått för de största intäkterna. – Jag har aldrig varit intresserad av pengar i sig, men de ger dig en viss frihet. Och de gör så att jag kan be folk att dra åt helvete. Det har jag gjort några gånger.

”Jag har aldrig varit intresserad av pengar i sig, men de ger dig en viss frihet.”

Kanske ingen extravagant garderob, men en uttrycksfull stil vi alla lärt känna.

Siffror och magkänsla

När Leif GW Persson väljer vad han ska investera i går han efter ett antal olika parametrar. – Främst tittar jag på vad bolaget håller på med. Jag ger mig inte in i det som jag inte begriper. Som kryptovalutor, det håller jag mig undan eftersom jag inte förstår det. Jag vill hitta sådant som är basic, som folk behöver. Jag gör en noggrann analys och jag räknar, för jag har alltid varit våldsamt intresserad av att räkna. Mer än att skriva, faktist. Men förutom räknandet måste det till något extra, kanske det som kallas magkänsla eller det som tyskarna kallar Fingerspitzengefühl. Leif GW Perssons många lyckade investeringar har också medfört, på gott och ont, att många småsparare vill ta rygg på professorn. Inte sällan har det hänt att han pratat om en investering i medierna och småspararna har följt efter och köpt in sig när aktien stått på topp. – Jag avråder att försöka ta rygg på mig. Har man inte inte de pengar jag har, har man inte råd att klara av en smäll om ett bolag misslyckas. Jag vill definitivt inte medverka till andras olycka, så att de ger sig in i affärer som de egentligen inte har råd med. För mig räcker det att en av tre investeringar går bra för att jag ska göra en bra vinst.

”Jag avråder från att försöka ta rygg på mig.”

Leif GW Persson investerar med både analys och magkänsla. Han undviker sådant han inte begriper.

”Jag har alltid varit våldsamt intresserad av att räkna. Mer än att skriva, faktiskt.”

Startade investmentbolag

För att kunna investera mer anonymt startade Leif år 2018 investmentbolaget Arastoupour & Persson Investment AB tillsammans med Iraj Arastoupour. –Förhoppningen var att det skulle gå under radarn, men det dröjde inte länge förrän det kom ut. Förutom ovan nämnda investment­bolag finns också ett flertal andra bolag i Leif GW Perssons namn. Störst är Leif GW Production AB som 2022 omsatte 19,7 miljoner kronor. I det bolaget hamnar främst inkomster från varumärket GW, exempelvis vinförsäljning. Sedan flera år tillbaka är Leif GW Persson ohotad herre på täppan när det gäller så kallade kändisviner. Tillsammans med barndomsvännen Christer Tegnér på Tegnér & Son har han skapat viner som slår alla rekord. Under 2022 sålde enbart den röda boxen GWs låda nästan osannolika 1 313 913 liter och den vita boxen 793 710 liter. Därtill kan läggas både röda och rosa flaskor liksom ett bubbel och en Riesling. – Jag vill inte säga vad jag får per flaska, men det är mindre än man kan tro. Den stora vinnaren på mina viner är staten som får in hundratals miljoner i alkoholskatt. Näst största bolaget är Leif GW Persson AB som har hand om intäkter från för­fattarskap, tv och filmer. Under 2022 omsatte bolaget 8,8 miljoner kronor, men under mer produktiva år med boksläpp och tv­-serier kan omsättningen öka rejält. Exempelvis landade siffran år 2018 på 29,7 miljoner kronor. Värt att nämnas är också GWs jakt, som sysslar med just vad det låter som, och under 2022 omsatte 3,1 miljoner kronor.

Förvaltarbostaden och jaktmarker vid Elghammars slott arrenderas. Ett sätt att slippa byråkratin.

Familjen fick bolagen

Dock äger Leif GW Persson numera inte bolagen som bär hans namn. Leif GW Production AB har han skänkt till sin hustru Kim, och Leif GW Persson AB har han gett bort till sina döttrar. – Jag har inga bolag kvar och jag sitter inte i några styrelser. Jag har sex barn och tretton barnbarn plus en fru, som jag gett bort det mesta till. Men villkoret när jag gav bort bolagen var att jag skulle få bestämma min egen lön. Jag tar ut 15 miljoner kronor om året, och av det får jag behålla ungefär 7,5 miljoner. Man kan leva ganska gott på de pengarna. Jag äter och dricker gott, men har inga dyra kläder, säger han samtidigt som han drar lite i den slitna jaktvästen han har på sig. Leif GW Persson oroar sig alltså inte för att inte pengarna ska räcka till. Det gör däremot hans fru Kim ibland. – Vi kan sitta på Operabaren och äta
en bättre lunch. Då kan hon oroa sig för att den kostar tretusen kronor och att vi är slösaktiga. Men då brukar jag säga att under de timmar vi suttit här har du fått avkastning på dina investeringar på kanske femtusen. Så vi går plus ändå.

Passion för konst och vin

Även om jaktvästen må vara lite sliten finns det ändå saker Leif GW Persson unnar sig. Vinsamlingen är omvittnat voluminös, exklusiv och dyrbar. Och på kontoret, som ligger vägg i vägg med lägenheten i Solna, kan man få en snabb­ lektion i främst svensk 1900-­talskonst. Här hänger verk av Helmer Osslund, Gösta Adrian­ Nilsson, Carl Fredrik Hill, Olle Olsson Hagalund och Gerhard Nordström jämte mer samtida konstnärer som Lars Lerin.

– Jag gillar konst och jag gillar vin, men jag ser inget av dem som investeringar. Det är bara något jag tycker om. Ibland kan jag bli våldsamt förtjust i en tavla och köpa den. En period hade jag en massa Bruno Liljefors hemma tills jag vaknade en dag och inte tyckte om dem längre. Förutom bostadsrätten i Solna arren­derar Leif GW Persson också förvaltar­ bostaden och jaktmarker vid Elghammars slott utanför Gnesta i Sörmland. – Att jag arrenderar jaktmark istället för att äga beror på att jag faktiskt ägt jakt­marker tidigare. Jag fick hålla på att fylla i blanketter hela tiden, så jag tröttnade. Det gick inte att värja sig för byråkratin.

”Jag har sex barn och tretton barnbarn plus en fru, som jag gett bort det mesta till. Men villkoret när jag gav bort bolagen var att jag skulle få bestämma min egen lön.”

Varumärkeskyddad

Det räcker att säga ”GW” så vet i princip varenda svensk vem det handlar om. Just bokstäverna GW är också varumärkesskyd­dade och registrerade inom EU i samband med bland annat ”alkoholhaltiga drycker utom öl” samt tobak och snus. – Vin och snus har jag inga problem att kopplas ihop med eller investera i. Brännvin undviker jag dock, för det är för nära till att dra fram kniven. Det leder ofta till mycket våld. Och jag undviker vissa sektorer. Jag investerar inte i spelbolag eftersom spelmissbruk är ett jätteproblem. Och jag skulle inte tycka det var så roligt att sätta mitt namn på inkontinensblöjan GW. Så jag håller mig mest till viltkött och vin. Trots 78 år fyllda, eller ”78 och ett halvt”, som han säger själv, har Leif GW Persson inga som helst planer på att dra sig tillbaka till ett stillsamt pensionärsliv. Att åka på kryssnin­gar eller liknande lockar inte det minsta. – Jag fixar inte sådant, att ligga och sola magen. Jag måste ha något att göra. Som att läsa. Jag får en massa böcker skickade till mig, säger han och pekar på två stora boktravar bredvid soffan. Överst ligger Andrew Waldens roman­debut Jävla karlar och under den hittar vi Anders Levéns helt nyutkomna älgkokbok. – Allt det där är oläst, så jag ligger lite efter. Två dagar i veckan medverkar han i Nyhetsmorgon i TV4 och får utrymme för sitt stora livsintresse, nämligen brott. Och det finns några uppslag till nya romaner i byrålådan. – Om jag slutade jobba skulle jag nog dö direkt.

TEXT OSKAR HAMMARKRANTZ / FOTO ANDREAS JOHANSSON
Artikel från Ålandsbanking nr 2/2023
2023-12-15

Leif GW Persson om Ålandsbanken

– Det viktigaste är att banken svarar när jag ringer. Och det gör de på Ålandsbanken. Där kan jag få en personlig kontakt och jag upplever att det finns ett stort mått av professionalitet. Jag hade aktier i Ålandsbanken, och gjorde mig en rejäl slant. Men numera äger jag inga aktier i banken, och det är därför jag känner mig fri att kunna prata om den utan att det ska påverka några kurser eller att några småsparare ska följa efter.

Leif GW Persson om ...

Att prata om pengar:
– Det är väl inte så många som pratar så öppet om pengar. Det är jag och Camilla Läckberg som gör det. Det vi har gemensamt är att vi genom eget och hårt arbete förtjänat pengarna och därför inte skäms för dem. Och dessutom hade vi inga pengar när vi växte upp.

Affärspartnern Iraj Arastoupour:
– Jag träffade honom faktiskt genom min tandläkare, en jätteduktig tjej. Hon berättade att hon hade träffat en ny kille. Jag sa att jag vill träffa honom och kolla att det var en vettig kille. Så hon presenterade oss för varandra, och det visade sig vara en synnerligen begåvad kille som dessutom är en jävel på att räkna.

Ett affärssinne som gått i arv:
– Jag har ett barnbarn som heter Malakai, som är tolv år gammal. En briljant kille som ofta har frågat mig om pengar och investeringar. Så jag hjälpte honom att starta ett investmentbolag och stoppade in lite pengar i det. Nu är hans bolag värt många miljoner kronor.

Välkommen till en bank som värdesätter dig och miljön!

Hav berg klippor ostersjon alandsbanken